Home [njuz] XI Beogradska internacionalna nedelja arhitekture BINA

XI Beogradska internacionalna nedelja arhitekture BINA

42
0

4284c676-871c-4025-ad48-57f400c57bdfU periodu od 5. do 28. maja, jedanaesti put po redu održaće se Beogradska internacionalna nedelja arhitekture ove godine pod sloganom „Budućnost je sada“. I ovogodišnja manifestacija programski je koncipirana kroz izložbe, šetnje, predavanja, radionice, seminare. 

 Pokušaćemo da zajedno razmišljamo i razgovaramo o bliskoj budućnosti arhitekture, o upotrebi novih tehnologija, o javnosti rada, o značaju i načinima tumačenja prošlosti u korist sadašnjosti i budućnosti, o percepciji prostora…

Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture (BINA) zajedno sa nosiocem projekta Muzejem za arhitekturu in oblikovanje/Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO) iz Slovenije i timovima učesnika iz 13 evropskih zemalja osvojila je grant Kreativne Evrope – Podrška evropskim platformama (2014-2020) za platformu Future Architecture.

U pitanju je panevropski projekat koji okuplja arhitektonske muzeje, festivale i organizacije iz 13 zemalja sa namerom da kroz različite aspekte svog programa tokom 2 godine trajanja projekta pokušaju da sagledaju budućnost arhitekture i to iz perspektive autora do 40 godina života, upravo onih koji će tu budućnost promišljati, projektovati i graditi.

Poseban deo programa ovogodišnjeg, XI izdanja manifestacije, posvećen je upravo Future Architecture Platformi i obuhvata međunarodnu izložbu Energetske tačke Beograda i predavanja Arhitekturea posle budućnosti, Ane Jeinić (Austrija) i Predstavljanje nasleđa u budućnosti, Sonje Jankov.

IZLOŽBE

Tokom tri nedelje programa BINA 2016 – BUDUĆNOST JE SADA publika će moći da poseti izložbe u različitim galerijskim prostorima Beograda:

Kulturni centar Beograda – Knez Mihailova 6/Trg republike 5 

Energetske tačke Beograda /Future Architecture Platform – Vizija arhitekture budućnosti viđena očima 6 autora i autorskih timova: Miloš Kosec (Slovenija), Studio S.O.B.A, Tim 8, Studio Petokraka, Pavle Stamenović i Dušan Stojanović, Anja Humljan (Slovenija)

Stambena arhitektura – Studio Dva arhitekta (Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić, Hrvatska) – savremena stambena arhitektura u dijapazonu od kolektivnog do elitnog stanovanja

Godišnje nagrade za arhitekturu – Arhitektonski i urbanistički konkursi 2015– Prikaz autora i dela koji su tokom protekle godine u različitim kategorijama nagrađeni za posebne doprinose struci, kao i onih koji su osvojili priznanja na realizovanim konkursima

Neobična mesta – izložba fotografija Željka Mandića koja govori o prostorima uhvaćenim u raskoraku između sadašnjosti i budućnosti

Galerija RTS, Takovska 10

Međunarodna izložba savremenog stanovanja – STANOVANJE 2015 – Izložba, organizovana pod pokroviteljstvom Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša, posvećena savremenim tendencijama u oblasti stanovanja

Galerija FLU, Knez Mihailova 53

Prostorni origami – Studentska izložba eksperimentalnih prostornih konstrukcija – Tehnički univerzitet Grac (Austrija)

Tokom trajanja BINE u Noći Muzeja 21.maja, kroz dve posebne izložbene postavke biće predstavljeni i rezultati dve BINA radionice: Graditeljke Beograda (učesnici su deca uzrasta 10-14 godina) u Dečijem kulturnom centru, (Takovska 10) i Nijanse prostora (učesnici su studenti arhitekture i dizajna) na Vajarskom odseku FLU (Bulevar vojvode Putnika 10).

PROGRAMSKI BLOKOVI BINA 2016

STANOVANJE DANAS

Poseban blok BINA 2016 posvećen je temi savremenog stanovanja. Prvi blok programa, seminar Stanovanje danas –međunarodna iskustva, održaće se 7. maja u Dvorani kulturnog centra Beograda i predstaviće različita evropska iskustva: Aspern – bečki grad na jezeru, jedan od trenutno najvećih stambenih projekata u Evropi, arhitektonski opus zagrebačkog studija Dva arhitekta i planove 50.000 novih stambenih jedinica u Amsterdamu.

Drugi deo programa posvećenog temi stanovanja,okrugli sto posvećen izložbi STANOVANJE 2015 biće održan 12. maja u Galeriji RTS.

PREDAVANJA

Serijal od 5 predavanja SUOČAVANJA, koncipirao je Aleksandar Bobić, aktivista, istrajni borac za ideje univerzalizma i promene. O aktuelnim problemima arhitektonske profesije govoriće preko 20 arhitekata i teoretičara iz zemlje i inostranstva (Spasoje Krunić, Ivan Kucina, Tatjana Stratimirović, Ivana Azanjac Vingam, Dominiko Blažević, Milan Đurić, Milica Lopičić…)

BINA ŠETNJE

Beograđani će i ove godine u maju imati priliku da u okviru 11. manifestacije BINA, prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu: Savske obale, Blok 21 (50 godina), Palata SIVa, Od Kosančićevog venca do Terazija… samo su neke od ukupno jedanaest BINA šetnji o kojima možete saznati više na sajtu bina.rs.

RADIONICE

U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom tri nedelje biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata. Namera ovih programa je da se deca i mladi senzibilišu za posmatranje, razumevanje i vrednovanje arhitekture, kao i da se oslobode i u opuštenoj atmosferi oprobaju u kreiranju prostora. Rezultati ovih radionica biće predmet posebnih izložbi tokom Noći muzeja 2016.

KONCERT

U saradnji sa dugogodišnjim partnerom, institucijom Do.co.mo.mo iz Srbije, 16. maja u 21:00 sat organizujemo koncert ZVUK MODERNE U DOMU ŠTAMPE. Projekat Zvuk moderne promoviše nasleđe moderne arhitekture na teritoriji Beograda na način koji nije uobičajen u dosadašnjoj praksi. Kroz seriju koncerata i performansa koji se dešavaju u značajnim objektima zaštićenim kao spomenici kulture, Zvuk moderne ima za cilј da skrene pažnju šire javnosti na stanje baštine modernog pokreta u arhitekturi. Zvuk moderne predstavlja zgradu Doma štampe arhitekte Ratomira Bogojevića i dela kompozitora Vasilija Mokranjca.

Dobro došli na programe BINA 2016!

Sve informacije o tačnim mestima i vremenima održavanja programa, kao i više podataka o samim programima možete naći na www.bina.rs, www.dab.rs i www.kcb.rs

Pratite nas i na fb stranicama beogradska internacionalna nedelja arhitekture i Kulturni centar Beograda.