Home [njuz] BEOGRADSKI MESEC FOTOGRAFIJE

BEOGRADSKI MESEC FOTOGRAFIJE

80
0

BelgradePhotoMonth najava webPrvi internacionalni festival fotografije „Belgrade Photo Month“ (Beogradski mesec fotografije), biće održan u Beogradu od 1. do 30. aprila. Na dvadesetak lokacija, posetioci će moći da vide izložbe domaćih i stranih fotografa, učestvuju u radionicama, pogledaju filmove na temu fotografije, dobiju priliku da svoje fotografske portfolije pokažu eminentnim fotografima.

 

Ideja za ovaj festival rodila se u oktobru 2014.Grupa fotografa i dizajnera okupljena oko galerije Bartcelona (Dizajn distrikt Čumićevog sokačeta), odlučila je da pokrene projekat koji bi Srbiju i Beograd pozicionirao na fotografsku mapu sveta. David Pujado, fotograf i direktor festivala, Jelena Seničić (dizajner), Nenad Vilimanović (web dizajner i fotograf) i Tamara Nikolić, inspiraciju za ovaj projekat pronašli su u foto festivalima u okruženju i Evropi.

U prvoj nedelji festivala, posetioci će moći da posete retrospektivnu izložbu 100 fotografija na prelazu između dva veka eminentnog srpskog fotografa Tomislava Peterneka u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ (od 31.3 do 23.4).

Istog dana, u galeriji „O3one“ je otvaranje izložbe „CIVITATE – RITUALNA INTERVENCIJA“ Branimira Karanovića, koju čine fotografije političkih plakata sa intervencijama. Specijalni gosti ove izložbe biće Kameradesi sa radovima uklonjenim sa izloga Artget galerije.

Kao glavni događaj festivala, najavljujemo prvu godišnju izložbu „Novi talenti 2016.“. Od 160 prijava iz 25 zemalja, internacionalni žiri u sastavu Slobodan Sarić (Srbija), Ivana Tomanović (Srbija), Sali Sallini (Turska), Laure Maugeais (Francuska) i Carlotaloveart+ (Španija), izabrao je finaliste – Allison Morris, Jakub Ochnio i Teodoru Ivkov.

Tokom trajanja festivala, biće održana brojna predavanja, među kojima je i „Fotografija i autorska prava“ koje će održati poznati fotograf domaće scene Imre Szabo u saradnji sa Bogdanom Ivaniševićem, predstavnikom advokatske kancelarije BDK, generalnog sponzorom festivala (26. april, UK Parobrod).

Posetioci će imati prilike da uživaju u projekcijama filmova na temu fotografije na tri lokacije: u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ bi

e premijerno prikazan dokumentarni film Miladina Čolakovića o životu Tomislava Peterneka, dok će Topolska 18 cinema i Zavod cinema učestvovati sa svojim festivalskim izborom filmova.

Ostale izložbe koje će biti otvorene tokom prve nedelje „Beogradskog meseca fotografije“su:

 • Instituto Cervantes: 3.3–20.4. Jordi Planas Pey, Catalonia, „Revertmini“

 • Galerija Process: 31.3–6.4. Vladimir Živojinović „Discarded pieces // They admired birds and still stayed human“

 • Dom kulture Studentski grad: 1.4–16.4. XXI Internacionalni Salon fotografije minijature

 • Topolska osamnaest: 1.4.–19. 4. Marta Santaló – „Kultura Tribine“

 • Udruženje umetnika železnice Srbije: 3.4. – 10.4. – Katarina Ristić/Alexander Pfićer

 • Galerija Stepenište: 4.4. –9.4. – Kolekcija Šumatovačke

 • Bartcelona koncept: 4.4.– 16.4 – Sylvain Granjon, France, „Mr. Zuper“ &“1000 pieds sous terre“

 • Kafe galerija Meduza: 4.4.– 17.4. – Bruna Ricart „El mon petit /Mali svet“

 • Dom omladine: 5.4.–18.4. – Matjaž Rušt & Robert Marin „The Most Beautiful City in the World“

 • O3ONE Art Space: 7.4.–20.4. – Aleksandar Ilić „STEREO LJUDI“

 • Beo_Project: 7.4. – 28.4. – Ana Adamović „The Beach“

 • Artget & Podroom: 7.4. –30.4. -Arno Fischer, Germany, „Retrospective“, u saradnji sa Goethe Institutom

Kompletan program festivala možete pogledati na: http://www.belgradephotomonth.org/en/program-2/