Home [njuz] Prvi put zemlje regiona složne da je neophodna saradnja mladih u regionu!

Prvi put zemlje regiona složne da je neophodna saradnja mladih u regionu!

54
0

Đuro Blanuša u sredini MediumKrovna organizacija mladih Srbije (KOMS) i Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Ministarstva omladine i sporta predstavile su javnosti, institucijama i organizacijama civilnog društva povodom osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), koncept Kancelarije na konferenciji „U susret programima Regionalne kancelarije za saradnju mladih“.

 

Proces osnivanja Kancelarije, tzv. Berlinski proces započet je još 2014. godine na Samitu lidera Zapadnog Balkana tada je istaknuta potreba za intenzivnijom saradnjom zemalja regiona, a posebno među mladima. Ova inicijativa je formalizovana avgusta 2015. godine kada je u Beču potpisana Zajednička deklaracija kojom se predviđa osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO). Zemlje potpisnice su: Republika Srbija, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Federacija Bosne i Hercegovine i Kosovo*. Ovim su stvoreni politički i institucionalni uslovi za formiranje Radne grupe koja je u periodu od oktobra 2015. godine do marta 2016. godine aktivno radila na pripremi svih predloga dokumenata neophodnih za uspostavljanje i funkcionisanje Kancelarije, a koja je sastavljena od predstavnika institucija nadležnih za pitanja mladih i predstavnika omladinskog sektora. Objedinjeni predlog dokumenta poslat je na razmatranje svim Vladama zemalja Zapadnog Balkana, a formiranje Kancelarije očekujemo nakon sledećeg Samita lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Parizu, 4. jula ove godine. Ovim se pokazuje da mladi prepoznaju potrebu za saradnjom i da imaju ključnu ulogu u stvaranju stabilnosti, mira, dijaloga, tolerancije i dobrosusedskih veza.

RYCO je zamišljen kao održivi mehanizam saradnje i razmene ideja, znanja i iskustva mladih na Zapadnom Balkanu. Kancelarija će imati pravni status međunarodne organizacije sa sedištem u Tirani u Albaniji. Programske celine razmene biće moguće na četiri teme: aktivizam i participacija, obrazovanje, istraživanje i nauka, kultura i sport, a učesnici programa biće mladi 15-29 godina.

Snežana Klašnja pomoćnica Ministra za omladinu Ministarstva omladine i sporta izjavila je da su mladi ljudi prvi i najznačajniji nosioci promena i to sada u ovom trenutku, i da očekuje da će upravo mladi dati svoj doprinos razvoju ove Kancelarije kako bi se inkorporirale ideje mladih ali i izazovi sa kojima se suočavaju. Đuro Blanuša iz istog Ministarstva dodao je da je politička podrška je bila važan preduslov u formalizovanju ove inicicijative, ali da svakako ne smemo prevideti ni ogroman doprinos civilnog sektora u kreiranju predloga.

Frenk Moravic iz Francusko-nemačke kancelarije za mlade je obrativši se prisutnima istakao najvažnije elemente koji moraju da budu deo ove inicijative, a to su već naučene lekcije koje treba da prenesemo na kontekst RYCO-a. Jedna od najvažnijih lekcija je kontekst evro-integracija, interkulturalno učenje i učenje istorije, kako bi se što bolje razumela druga strana te podrška civilnom društvu.

Osnovna uloga mandata RYCO je pružanje podrške projektima za mlade i jačanje kapaciteta mladih u regionu u okviru tema kojima će se baviti Kancelarija kao što su pomirenje, suočavanje sa prošlošću, participacija i aktivizam mladih, interkulturalna razmena i učenje, istakla je Marija Bulat, generalna sekretarka KOMS-a.

Nakon predstavljanja koncepta za osnivanje RYCO, učesnici su nastavili diskusiju o samim programima RYCO i šta zapravo oni donose institucijama i organizacijama civilnog društva. Pored toga, bilo je reči i o odabiru omladinskog predstavnika u UO ove Kancelarije. Radna grupa koja je radila na preporukama koga delegirati u Upravni odbor RYCO zaključila je da iskustvo u vođenju projekata neće biti od presudnog značaja, ali kvaliteti koji se traže su: nezavisnost, integritet, deljenje vrednosti koje su kompatibilne sa misijom RYCO.

Bez zajedničkog delovanja svih aktera, državnih i nedržavnih i samih mladih, nema trajnog mira i stabilnosti u regiji Zapadnog Balkana. Mladi imaju ključnu ulogu u ovim procesima, jer bez aktivnog učešća mladih nema društvenog razvoja, samim tim ni kvalitetnijeg života svih nas.