Home [njuz] Diploma se ne može kupiti, ali ispit može

Diploma se ne može kupiti, ali ispit može

53
0

gifs.gifRektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević ocenio je da antikorupcijske mere koje su sprovodili fakulteti odmah po otkrivanju afere Indeks nisu dali rezultate. U intervjuu agenciji Beta Kovačević je rekao da posebna telefonska linija Ministarstva prosvete za prijavu korupcije i "knjige utisaka"

 na fakultetima nisu dali rezultate u borbi protiv korupcije, ali da antikorupcijskoj borbi treba da doprinese Pravilnik o polaganju ispita koji je usvojen 13. jula.
Taj pravilnik tačno predviđa proceduru polaganja ispita na fakultetima, a predviđeno je i da studenti, na početku svake školske godine, znaju kada će u kojem ispitnom roku polagati ispit. Iako je bilo predviđeno, nije prihvaćen predlog da se pravilnikom reguliše audio i vizuelno snimanje polaganja ispita, jer fakulteti nisu u materijalnoj situaciji da to sprovedu.

Kovačević je ocenio da će privođenje pomoćnice ministra prosvete Emilije Stanković i više desetina profesora zbog korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu svakako uticati na ocenu o sprovođenju Bolonjskog procesa u Srbiji.
– Korupcija ne sme da postoji, ali ne može neko da očekuje da se korupcija iskoreni tako što će se iskoreniti samo na jednom mestu u društvu. Ona mora da se iskoreni iz svih segmenata društva -iz zdravstva, pravosuđa, policije – naveo je rektor.

Govoreći o korupciji na Beogradskom univerzitetu Kovačević je ocenio da "ona nije masovna i organizovana pojava".
– Ne može se kupiti diploma na BU, može se kupiti ispit. Doneli smo pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata i profesora i svako će snositi sankcije, i onaj ko je platio 2.000 evra za ispit, i onaj ko je platio manje. Korupcija je i ako nastavnik uslovljava učenika da kupi knjigu koju je napisao – rekao je on.

Dodao je da je korupcija prikrivena i da univerzitet treba da odstrani one koji se time bave, ali da je stvar državnih organa da li će oni i krivično odgovarati.

Izvor: Danas