Home [njuz] Novi pasoši

Novi pasoši

41
0

01.gifGrađani Srbije naredne godine imaće nove pasoše, dok će u zemlje članice Evropske unije (EU) moći da putuju bez viza verovatno već 2009. godine – izjavio je u utorak Dražen Maravić, šef Biroa MUP Srbije za međunarodnu saradnju i evropske integracije.

– Naš je plan da do kraja godine usvojimo potrebne zakone, poput zakona o azilu, kretanju i boravku stranaca, putnim ispravama, nadzoru i kontroli državnih granica. Ako se zakon o putnim ispravama usvoji do kraja godine, realno je očekivati da ćemo već 2008. izdavati nove pasoše – rekao je Maravić.

MUP će ove jeseni početi da izdaje i nove lične karte, što će, pored zakonodavnog okvira, biti osnova za izdavanje putnih isprava.
– Imamo razvijen projekat za uvođenje putnih isprava i opremu. Ostalo je još da se usvoji zakon o putnim ispravama. Važno je da građani znaju da to ne radimo samo zbog 'šengena', već i zbog nas samih, jer je zaista neprijatno putovati negde sa pasošem na kome piše SRJ – istakao je Maravić.
Podsetivši da su u januaru srpske granice demilitarizovane, odnosno da je policija preuzela kontrolu nad graničnim prelazima, Maravić je ocenio da će sada biti potrebno izvesno vreme za opremanje granica modernom tehnologijom i obuku ljudi za nove metode rada.Srbija će, kako je naveo, morati da dokaže da je u stanju da efikasno kontroliše svoje granice, da ima adekvatnu viznu politiku, moderne putne isprave zaštićene od falsifikovanja, efikasno sudstvo i da je ušla u borbu protiv organizovanog kriminala.
– Indirektan uslov je i saradnja sa Tribunalom u Hagu. To gradi ukupnu sliku o državi – naglasio je Maravić dodajući da je jedan od uslova za "šengen" i uspešna primena Sporazuma o viznim olakšicama i Jedinstvenog sporazuma o readmisiji, koji bi trebalo da stupe na snagu početkom iduće godine.

(preuzeto iz "V. Novosti" od 27.06.2007.)