Home [njuz] Ljubav rođena na prvi klik

Ljubav rođena na prvi klik

55
0

articles.jpgMarija Gajević iz Mladenovca ima samo 14 godina, ali na biografiji bi joj mogli pozavideti i mnogo stariji. Ona je najmlađi veb dizajner u Srbiji i autor je jednog od najposećenijih sajtova u oblasti obrazovanja. Zato je dobila dve nagrade, ali ova talentovana devojčica pored mnogobrojnih obaveza stiže i da se druži i zabavlja, kao većina njenih vršnjaka.

Marija je kreirala sajt Osnovne škole „Kosta Đukić“ u Mladenovcu. Internet adresa je www.oskosta.org a ova prezentacija je prošle godine osvojila treće mesto na takmičenju za „Naj školski veb“ u organizaciji „Telekoma Srbija“.
Marija je tada dobila i posebno priznanje kao najmlađi veb dizajner u zemlji i nagrađena je novim kompjuterom. Objašnjava kako je sve krenulo, skromno ističući u prvi plan one koje su joj pomogli.

– Kad sam dobila prvi kompjuter, prvo sam želela da napravim sajt o sebi, a onda sam uz pomoć starije sestre Jelene postavila prezentaciju škole, koja je ubrzo postala zvanična. Sajt radi od juna 2005. a donator Zoran Đorđević, rođeni Mladenovčanin koji živi i radi u Belgiji, je omogućio da prezentacija bude na domenu „org“ koji se plaća. – priča Marija, ili Maja, kako je zovu drugari.

Usledila je i besplatna pomoć brojnih vebmastera širom zemlje i sajt je iz dana u dan rastao. Sada ima 30 strana, a u planu je još njih. Ima linkove na više od 150 veb lokacija, među kojima su Portal za kulturu Jugoistočne Evrope, B92, Čikago-srpski sajt, Serbijankafe, Univerzitet „Megatrend“ i mnoge druge.
Na Marijinom sajtu možete naći mnoge korisne informacije o njenoj školi, Mladenovcu, ali možete i da pročitate najvažnije vesti iz zemlje, da se zabavite uz aforizme za decu i upoznate se sa dečjim pravima. Sajt uređuju sami učenici, bez pomoći profesora, a najmlađi „školarac“-autor je Milica Milošević koja na jesen kreće u treći razred.

Maja je ovih dana dobila još jedno priznanje. Povodom Dana opštine, 2.avgusta, njen Mladenovac je nagradio „Malim grbom“ za izuzetna dostignuća u oblasti informatike. Ipak, kako kaže, nije sigurna da li će joj računarstvo biti profesija.
– Upisaću gimnaziju u Mladenovcu, prirodnomatematički smer. O fakultetu još ne razmišljam, ima još mnogo do tada. Za sada mi je informatika samo hobi, a da li ću se time i profesionalno baviti, pokazaće vreme. – kaže Maja.

Marija je „vukovac“ i osvajala je nagrade na gradskom i republičkom takmičenju iz matematike i biologije. Uređuje i sajt Crvenog krsta Mladenovac. Sve te obaveze je ne sprečavaju da se zabavlja i druži.
– Imam puno drugara u školi i na vebu. U slobodno vreme idem na bazen, šetam sa sestrom, čitam knjige. Obaveze mi ipak ne oduzimaju toliko vremena, pa mogu sve da postignem. – priča Marija.
Na pitanje „Blica“ ima li simpatiju, samo se smeje i neće da odgovori…

I sestra Jelena „genijalac“

Marijini roditelji, Slobodan i Radica Gajević, rade u fabrici. Njena sestra Jelena je završila matematičku gimnaziju i sada upisuje treću godinu fakulteta. Studira fiziku i u indeksu „ređa“ samo desetke.
– Ni sam ne znam na koga su mi deca! – kaže kroz smeh ponosni tata Slobodan.

Izvor: Blic