Home [njuz] Univerzijada u Bangkoku

Univerzijada u Bangkoku

53
0

reket.jpegIako 24. letnje univerzitetske igre u Bangkoku zvanično počinju 8. avgusta, dan ranije takmičenja počinju studenti košarkaši i fudbaleri. Od reprezentativaca Srbije prvi će startovati košarkaši u meču sa Češkom. Studentski sport i univerzijade u poslednjim decenijama doživljavaju pravi procvat i ….

 taj zamah donosi i povećanje broja takmičarskih dana, tako da bi se i ova takmičenja mogla uskoro suočiti sa problemom „gigantizma” od kojeg su patile i olimpijske igre i koji je izlečen fiksiranjem broja učesnika na najviše 10.500, u čemu Međunarodnom olimpijskom komitetu pomažu i oštre učesničke norme i teške kvalifikacije u ekipnim sportovima, kao i „cementiranje” broja sportova i disciplina koji se nalaze na programu igara.
Univerzitetski sportski pokret zasad je potpuno demokratičan i kad je u pitanju broj učesnika (nema indvidualnih normi) i kada je u pitanju program, pa će tako 15 sportova u Bangkoku (uz dva demonstraciona) u Beogradu 2009. porasti na 21…

Domaćini Univerzijade u Bagkoku mogu da se pohvale učesnicima iz 151 zemlje (Evropa 39, Okeanija 6, Severna Amerika 16, Južna Amerika 9, Afrika 29) i sa 9.217 sportista koji će se boriti za 236 kompleta medalja u 36 sportskih arena.
Ukupan broj stanovnika Studentskog sela biće 10.200. Angažovano je 7.500 volntera ne računajući veliki organizacioni aparat koji ima maksimalnu podršku vlade Kraljevine Tajland, kao ni 10.000 policajaca koji će brinuti o bezbednosti učesnika i gledalaca.

Među gotovo deset hiljada sportista, među kojima će biti i znatan broj osvajača trofeja i sa najjačih nestudentskih takmičenja, biće i reprezentativci Srbije, čija je treća i najveća grupa, danas doputovala u Bangkok.
U misiji Univerzitetskog sportskog saveza Srbije je 134 takmičara, 80 studenata i 54 studentkinje, koji će pokšati u debiju pod srpskom zastavom na letnjim univerzijadama da nadmaše učinak iz Izmira od pre dve godine. Tada su sportisti SCG osvojili pet medalja i ukupni skor našeg sporta na univerzijadama podigli na 90 medalja – 28 zlatnih, 37 srebrnih i 27 bronzanih.

U odbranu bronze iz Izmira 2005. danas u 12.30 časova kreću košarkaši, a mnogi već prognoziraju da, iako mlad, srpski sastav može da se izbori za finale. I od košarkašica, „srebrnih” iz Izmira, očekuje se trofej, kao i od vaterpolista koji brane „zlato”.
U Bangkok stiže i Dragana Tomašević, koja je pre dve godine osvojila treće mesto u bacanju diska, a odbojka je, čini se, poslala jače sastave nego u Izmir i tako najavila borbu za odličja. To važi i za strelce koje predvodi olimpijac Damir Mikec…

Šteta je što je naš najbolji plivač Milorad Čavić zbog povrede ispao iz ekipe, jer bi napadao dve medalje, ali ne sme se zaboraviti da u našoj ekipi ima još sportista kadrih da se bore za trofeje.
O njihovim izgledima znaće se više posle teničkih sastanaka i prijava konačnih sastava u svakom sportu, u svakoj disciplini…

Visoke ocene prezentaciji „Univerzijade Beograd 2009”

Delegacija „Univerzijade Beograd 2009” je podnela izveštaj članovima Generalne skupštine FISU o toku priprema za najveće sportsko takmičenje u Srbiji i dobila najvše ocene, a svakako najmerodavnija je ona koju je izrekao Džordž Kilijan, predsednik FISU.
– Svako izlaganje Beograda uvek nas uveri da smo doneli pravilnu odluku da Srbiji poverimo organizaciju iduće Univerzijade, 2009. Beograd je od starta nametnuo nove standarde u organizaciji, a u to su nas uverili i ovde u Bangkoku, – rekao je Kilijan.

U ime srpske vlade članovima Generalne skupštine FISU se obratio Aleksandar Šoštar, zamenik ministra za omladinu i sport:
– Želim da u ime Vlade Republike Srbije još jednom potvrdim da smo na pravom putu i da ćemo održati obećanja. Odlična organizacija EJOF-a je pravi dokaz za to. To je bio test za Univerzijadu i drago mi je da mogu da kažem da smo ga položili sa najboljim ocenama, – istakao je Šoštar.

Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda, na predstavljanju Beograda je govorila i o nedavno završenom Evropskom olimpijskom festivalu mladih.
– Više od 3.000 mladih sportista, budućih šampiona, bili su izuzetno zadovoljni organizacijom, uslovima, ambijentom…
Priznanje nam je odao i Žak Rog, predsednik MOK-a . Ovaj ispit smo uspešno položili. Za Univerzijadu 2009. Beograd se ozbiljno priprema. Sigurna sam da će i ova sportska manifestacija biti vrhusnki organizovan događaj, – istakla je Hrustanovićka.

Izbori odložili podizanje zastava

Izbori za čelne funkcije i organe FISU neplanirano su trajali pola dana duže, pa je zbog toga podizanje zastava u Sportskom selu odloženo za dan.
Tako će zastava Srbije umesto danas, biti podignuta sutra po podne u prisustvu svih članova naše univerzitetske misije, a pre toga naše sportiste posetiće Aleksandar Šoštar, zamenik ministra sporta, i Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Jasniću nove dužnosti

U prvom krugu glasanja, sa ubedljivim brojem osvojenih glasova (69), treći put uzastopno Siniša Jasnić, predsednik Univerzitetsog sportskog saveza Srbije, postao je član Izvršnog komiteta FISU.
Predvodiće i komisiju za marketing i TV prava Svetske studentske federacije i direktor je Svetskih šampionata, a uskoro bi trebalo da dobije i još jednu dužnost.

– Trenutno nastavljam s poslovima koje sam radio do sada, a novost je što ću dobiti znatno veće ingerencije kada je u pitanju organizacija letnjih i zimskih univerzijada. Imenovanje na ovu funkciju očekuje me u novembru. To znači više posla za mene, ali i činjenicu da Srbija konstantno ima svog čoveka u svetskoj organizaciji. Važno je da više ništa u FISU ne može biti urađeno mimo nas, – rekeo je Jasnić, koji je dan ranije izgubio u trećem krugu glasanja za prvog potpredesdnika FISU.

– Ne mogu da budem radostan, ali ne ni previše nesrećan. Ovo je realnost. U okviru Svetske sportske studentske asocijacije nastaviću da radim kao što sam i dosad radio, – stavio je Jasnić tačku na priču o izborima u FISU.

Izvor: Politika