Home [konkursi] CINS-ova škola istraživačkog novinarstva

CINS-ova škola istraživačkog novinarstva

63
0

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poziva sve zainteresovane studente novinarstva i novinare do 30 godina da se prijave na Školu istraživačkog novinarstva, koja će trajati od 5. oktobra 2015. do 29. februara 2016. godine.

 

Škola je besplatna, a prethodno iskustvo u istraživačkom novinarstvu nije neophodno.

Škola se sastoji iz tri segmenta:

1. Tokom prve sedmice trajanja škole istraživački tim CINS-a će izabranim učesnicima održati face to face trening u Beogradu u prostorijama Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Petodnevni trening (5. oktobar – 9. oktobar) obuhvatiće sve segmente rada istraživačkih novinara: osnove istraživačkog novinarstva, etički i profesionalni standardi, intervju, razvijanje mreže izvora, pronalaženje informacija i izbor tema, provera činjenica, rad sa bazama podataka, napredna pretraga interneta, zahtevi za pristup informacijama, sigurnost novinara itd. Kroz vežbe i praktične primere CINS-ov tim će prezentovati sve veštine i znanja neophodne za bavljenje istraživačkim novinarstvom.

Prisustvo izabranih učesnika face to face treningu je obavezno. Pravo prijave imaju i novinari i studenti bez stalnog boravka u Beogradu, ali organizator neće moći da nadoknadi eventualne putne ili druge troškove.

2. Učesnici će posle treninga imati priliku da u saradnji sa novinarima CINS-a i uz njihovo mentorstvo rade na sopstvenim istraživanjima. Svi tekstovi koji budu završeni u skladu sa CINS-ovim standardima biće objavljeni na CINS-ovom sajtu.

3. Pred sam kraj škole predviđen je još jedan dvodnevni trening u Beogradu, krajem januara ili početkom februara, kada će polaznicima koji su uspešno završili školu biti dodeljeni sertifikati. Prisustvo ovom treningu je takođe obavezno.

Konkurs je otvoren do ponoći 11. septembra 2015, a CINS će o izboru kandidata javnost obavestiti na sajtu www.cins.rs, u roku od 10 dana nakon završetka konkursa. Zainteresovani se mogu prijaviti na adresu office@cins.rs tako što će poslati svoj CV i prijavni formular, sa subjektom mejla: “Prijava na školu istraživačkog novinarstva.”

 

Prijavni formular možete otvoriti ovde.