Home [konkursi] Pomak 2.0 – transformacija OCD u efikasne i samoodržive organizacije

Pomak 2.0 – transformacija OCD u efikasne i samoodržive organizacije

40
0
Timočki Omladinski Centar uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije započeo je realizaciju projekta POMAK 2.0. Cilj ovog projekta je transformacija organizacija civilnog društva u efikasne, efektivne i samoodržive organizacije koje će kroz kreativno preduzetništvo na direktan način doprinositi lokalnom ekonomskom razvoju i zapošljavanju mladih. Ovo planiramo da uradimo uspostavljanjem mehanizma za samoodrživost OCD-a koje kroz kreativno i društveno odgovorno/socijalno preduzetništvo sufinansiraju svoje programe, usluge i aktivnosti koje zapošljavaju mlade. Planirano je i opremanjem 6 prostora za kreativno preduzetništvo na osnovu idejnih rešenja mladih dizajnera i podršku društveno odgovornih kompanija.
 
TOC je uz podršku MOS-a realizovao projekat „POMAK“ koji je prepoznao izazove i trendove vezane za jačanje lokalnog ekonomskog razvoja i procese urbane regeneracije. Zaključci projekta su da grane u ekspanziji, kao što su  kreativne industrije i socijalna ekonomija, imaju ključnu ulogu u lokalnom ekonomskom razvoju i da treba nastaviti sa kreiranjem podsticajnog okruženja i inovativnih programa zarad njihove održivosti i zapošljavanja mladih. Ovakve inicijative se oslanjaju na kreativnost mladih u cilju poboljšanja njihovog socijalnog položaja i ekonomske situacije.
 
Projektom će 5 OCD koje pokažu najveće interesovanje i TOC proći kroz proces transformacije  i osnažiti se da pokrenu svoja društveno odgovorna preduzeća koja će uposliti određen broj mladih ljudi (minimum 1 po OCD). Društveno odgovorne kompanije će kroz donatorsku večeru obezbediti dodatna inicijalna sredstva za pokretanje i opremanje prostora ovih OCD. Transformacija OCD vršiće se kroz obuku i mentorsku podršku. Obukom predstavnici 6 OCD dobiće početna polazna znanja i zajedno će osmisliti proces (napraviti model) transformacije svojih organizacija za obavljanje privredne delatnosti
 
Procesom transformacije 6 OCD učesnika projekta će pokrenuti sopstvena kreativna preduzeća koja će izaći na tržište, a ostvareni prihod koristiće u sufinansiranje svojih programa. Ovakav sistem podrške OCD jedinstven je i ima nekoliko predispozicija da rad ovih preduzeća bude profitabilan, zapošljava mlade i potencijalno bude primer dobre prakse i uzor drugim organizacijama koje imaju kreativne ideje ali i izazov održivosti organizacija. Ovako uspostavljen mehanizam mogao bi da dobije i institucionalnu podršku kao i podršku drugih donatora.
 
Ukoliko želite da transformišete vašu OCD u  efikasnu, efektivnu i samoodrživu organizaciju koja će kroz kreativno preduzetništvo na direktan način doprinositi lokalnom ekonomskom razvoju, pozivamo Vas da se prijavite na Konkurs za transformaciju koji je otvoren do 04. septembra 2015. godine do 17h. Nakon pristiglih prijava komisija će odabrati 5 najkreativnijih i u ponedeljak 07. septembra saopštiti preliminarne rezultate.
 
Za sva dodatna pitanja, možete nas kontaktirati na office@toc.rs ili na telefon 019/441 091.
 
Prijavni formular i uputstvo za prijavljivanje možete preuzeti u prilogu ove vesti.