Home [zabavnik] Razlozi za vođenje ljubavi

Razlozi za vođenje ljubavi

52
0

seks.jpegMuškarci i žene imaju istu početnu motivaciju za seksualne odnose, navodi se u istraživanju objavljenom u jednom medicinskom časopisu. U studiji se navodi 25 glavnih razloga za vođenje ljubavi, od kojih je 20 zajedničkih za oba pola, i dodaje da su na vrhu spiska fizička privlačnost, želja za zadovoljstvom i prijatnošću.

Istraživanje je sprovedeno nad 1.549 studenata od 18 do 22 godine na Univerzitetu u Teksasu. Studenti su popunjavali upitnik sa 237 pitanja o razlozima za seks. Na vrhu liste i muškaraca i žena je "potreba da se izražava ljubav" i "pokazivanje osećanja", naveli su naučnici.
Sentimentalna dimenzija je, međutim, izraženija kod žena, i nalazi se na četvrtom ili petom mestu, a kod muškaraca na petom ili osmom mestu.

– Studija pokazuje da nije tačan stereotip da muškarci vode ljubav samo zbog fizičke želje a žene iz emotivnih razloga, rekli su autori studije, profesori psihologije.
Naučnici su pre ispitivanja studenata ispitali 444 muškarca i žena od 17 do 52 godine, kako bi ustanovili spisak razloga za vođenje ljubavi. Na kraju su odvojili 237 razloga, koje su u obliku upitnika dali studentima.

– Otkrili smo da ljudi vode ljubav iz začuđujućih razloga – rekla je Sindi Meston, vođa projekta, i dodala da su neki odgovorili da to rade "iz dosade", da bi "dobili unapređenje", "proslavili neki događaj", "približili se bogu" ili "jednostavno, ublažili glavobolju".
Prema njenim rečima, najneobičniji razlog je potraga za bogom.
– Većina ranijih studija navodi da religiozne osobe imaju više problema sa svojom seksualnošću – rekla je psiholog.

Izvor: Kurir