Home [njuz] Održana POMAK Konferencija na Borskom jezeru

Održana POMAK Konferencija na Borskom jezeru

55
0

 DSC7505U okviru projekta “Pokret omladinskog aktivizma – POMAK”, od 23 do 25. januara 2015. godine, na Borskom jezeru po prvi put u Srbiji, organizovana je Nacionalna Konferencija o socijalnom preduzetništvu i kreativnim industrijama.

Nacionalnu konferenciju o socijalnom preduzetništvu i kreativnim industrijama, otvorio je Nenad Borovčanin, državni sekretar za omladinu Ministarstva omladine i sporta. Osim državnog sekretara, na otvaranju Konferencije obratili su se Marjan Cvetković, predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije, te Goran Radisavljević, Izvršni direktor Timočkog omladinskog centra.
U toku realizacije projekta “Pomak”, a kao njegov sastavni deo, pisan je i Priručnik o kreativnim industrijama i socijalnom preduzetništvu mladih, kao i crowdfunding-u, jednoj od mogućnosti finasiranja i prikupljanja sredstava za funkcionisanje i razvoj socijalnih preduzeća i kreativnih industrija. Nakon otvaranja konferencije prva sesija upravo je bila posvećena priručniku, a o njemu su govorili njegovi autori Ana Filipovska , Aleksandar Đerić i Ana-Marija Đurić. Učesnici su zahvaljujući Milošu Ljubomiroviću, autoru filma Sjene, imali priliku da čuju i praktični uspešni primer prikupljanja sredstava putem crowdfunding-a.

Drugi dan Konferencije bio je posvećen predstavljanju kreativnih prostora za zajedničko delovanje (CO-working mesta), Deli, InCentar i Novu iskru, zatim dva socijalna preduzeća koja uspešno posluju, LicUlice i Kuhinja na točkovima, te SENS, jedina nacionalna mreža koja okuplja socijalna preduzeća. Nakon toga učesnicima su prezentovani HUB-ovi i biznis inkubatore kreativnih industrija HUBČE, Potkrovlje HUB i ZIP centar uslužnih delatnosti za mlade. O ovim prostorima i preduzećima, njihovim idejma i poslu koji rade pričali su Marko Radenković (Nova iskra Beograd), Željko Ilić (In centar Beograd), Nenad Stojanović(Deli Niš), Ivana Stančić (SENS Beograd), Nikoleta Kosovac (LiceUlice Beograd), Anica Spasov (Kuhinja na točkovima Beograd), Miloš Đuričanin (HUBČE Beograd), Vladimir Trkulja (Potkrovlje HUB Beograd) i Miloš Colić (ZIP centar za mlade Pirot).

Za poslednji dan i ujedno poslednju sesiju prve Nacionalne konferencije o socijalnom preduzetništvu i kreativnim industrijama “Pomak”, organizatori su rezervisali predstavljanje 4 kreativna programa mladih. Učesnici Konferencije o programu omladinske organizacije Mladi ambasadori iz Niša, mogli su da čuju u prezentaciji Branka Krsmanovića. Miroslav Tamburić predstavio je program Gradske alijanse za socijalnu
inkluziju – GASI iz Požege, Bojan Radosavljević Program Centra za radno angažovanje mladih iz Knjaževca, dok je Snežana Zarev predstavila koncept Rok akademije, jednog od pratećih programa zaječarske Gitarijade.

Nakon svake sesije mladi iz cele Srbije, učesnici konferencije, imali su priliku da o temi koja im je u toku jedne sesije bila najzanimljivija čuju više u radnim grupama, i to od samih predavača.
Zatvaranje Konferencije “Pomak” povereno je bilo Ivanu Živkoviću, predsedniku UO Timočkog omladinskog centra, Mariji Bulat, generalnoj sekretarki Krovne organizacije mladih Srbije, ali i Seadu Ismiću iz Wireless media-e, koja je u sklopu realizacije projekta bila i tvorac mobilne aplikacije “Pomak”, koja će biti aktivna i nakon završetka Konferencije. Svi prisutni u hotelu “Jezero” na Borskom jezeru, gde je Konferencija “Pomak” organizovana, imali su priliku da vide izložbu koju je producirala Academica Beograd, a kroz koju su kreativci iz zapadne Srbije (Prijepolja, Požege, Užice, Valjeva, Loznice i Šapca), na svoj način parafrazirali teoreme o 3T Ričarda Floride. Kroz radove, ovi mladi ljudi objasnili su šta su za njih tolerancija, tehnologija i talenat i da li će ostati ili otići iz svog grada.

Projekat o socijalnom preduzetništvu i kreativnim industrijama, Pokret omladinskog aktivizma “Pomak”, Timočki omladinski centar realizovao je u partnerstvu sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, a uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.