Home [njuz] Obukom protiv nezaposlenosti

Obukom protiv nezaposlenosti

43
0

avionet.jpegNacionalna služba za zapošljavanje programima dodatnog obrazovanja i obuke pokušava da smanji broj nezaposlenih u Srbiji.Polaznici se mogu opredeliti za kurseve koji će ih osposobiti za samostalno vođenje posla i obrazovne programe koje Nacionalna služba organizuje cele godine.

Specijalistička i osnovna informatička obuka, elektronsko poslovanje, strani jezici, kurs za servisere personalnih računara – samo su neke od besplatnih obuka namenjenih nezaposlenim licima.

Trenutno je najaktuelnija obuka "Osnivanje i vođenje malog biznisa". Prema rečima rukovodioca Poslovnog centra Nacionalne službe za zapošljavanje Milice Mihailović, cilj je da oni koji prođu ovaj kurs osnuju svoja preduzeća koja će biti uspešna na tržištu.
"Prvog dana se nezaposleni koji su zainteresovani za preduzetništvo upoznaju sa motivacionom aspektom, znači pripremamo ih da preduzetništvo podrazumeva da se oni odreknu možda i nekog slobodnog vremena, da svoju porodicu uključe u taj posao", kaže Mihailovićeva.

"Drugi dan dobijaju kompletnu pravnu regulativu, znači šta je sve potrebno da oni registruju svoju radnju ili preduzeće. Treći dan, ceo dan zajedno sa njima radimo biznis plan“, rekla je ona.
Osnivanje "job club"-a u Beogradu je projekat koji Nacionalna služba planira da što pre završi.
"Naprosto, pruža im se podrška i mogućnost da nađu skrivena radna mesta na taj način što će se predstavljati i poslodavcima koji trenutno nemaju aktuelnih konkursa“, kaže Mihailovićeva.

Dejan Aksić iz Beograda je četiri godine bio nezaposlen. Nakon završenog kursa koji je organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje, sada je zaposlen već šest meseci.
"Bio sam u Tehničkoj školi na Novom Beogradu, posle toga sam bio na praksi od mesec dana u Češkoj, posle toga smo nastavili ovde sa školom“, rekao je on.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da se kursevi organizuju u skladu sa informacijama o tome koje su veštine tražene na tržištu rada. Sada se najviše traže građevinski radnici, kuvari, vatrogasci i kadrovi iz oblasti veterine, arihitekture i ekonomije.

Izvor: B92