Home [njuz] I devojke u Vojnoj akademiji

I devojke u Vojnoj akademiji

50
0

community-big.pngVojna akademija u Beogradu počeće od septembra da školuje prvu generaciju studenata u kojoj će biti i devojke. Čast da budu budući oficiri Vojske Srbije imaće 25 mladih dama, a njih pet imaće šanse da postanu i prvi vojni piloti u Srbiji.Poučeni iskustvom zemalja u okruženju i Evrope…

 Ministarstvo odbrane donelo je, naime, odluku prema kojoj će prvi put u istoriji srpskog vojnog školstva devojke dobiti šansu da zajedno s kolegama sede u amfiteatrima Vojne akademije.
U Grčkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Rusiji, Kini… to je već godinama uobičajena praksa, a upornost žena na američkim vojnim akademijama već smo imali prilike da gledamo u mnogim filmovima.

Čim se vest o mogućnosti da i devojke mogu da se upišu na Vojnu akademiju proširila, telefoni ove visokoškolske ustanove nisu prestajali da zvone. Rezultat toga je da se javilo tri puta više devojaka od traženog broja.
Posle prvog testa, usledile su nove provere, pa će za mesec dana u akademiju kročiti zaista najsposobnije cure. Pet devojaka, koje su već primljene na smeru avijacije, proteklih dana su s ostalim budućim brucošima sedam dana provele na obuci preživljavanja u prirodi, koji su na Suvoj planini izvodili instruktori iz 63. padobranskog bataljona iz Niša.

Uz 25 devojaka, Vojna akademija će u novoj školskoj godini primiti i 135 muškaraca. Interesovanje mladića je nešto slabije od devojaka, ali to nije zabrinjavajuće, jer Akademija ionako ne prima mnogo srednješkolaca iz civilstva – prošle su godine, na primer, primljena samo tri najbolja kandidata iz građanstva.
Osnovna baza za popunu Vojne akademije je Vojna gimnazija. Za ovu srednju vojnu školu konkurisalo je 280 svršenih osnovaca, čak četiri puta više nego što gimnazija planira da upiše.

Testiranja i provere budućih vojnih gimnazijalaca su već odavno završene, zna se ko je primljen a ko je otpao, i sada se čeka 1. septembar kada će u školske klupe Vojne gimnazije sesti 90 najboljih petnaestogodišnjaka.
I dok budući vojni studenti još odmaraju, u Vojnoj akademiji se uveliko obavljaju za njihov doček. Načelnik Vojne akademije, general Vidosav Kovačević ne krije da ih muči logistika, jer se na toj visokoškolskoj ustanovi godinama nije ulagalo u objekte.
– Malo smo živnuli u poslednjih godinu dana, pa smo počeli da popravljamo objekte. U pripremi je i odvojeni objekat gde će biti smeštene devojke. Pripremamo i objekat za školovanje stranaca, jer očekujemo da ćemo i mi, kao i drugi fakulteti, upisivati studente iz inostranstva – ističe general Kovačević.

– Interesovanje je veliko, pogotovo kada je objavljeno da obezbeđujemo diplomu oficira, ali i fakulteta beogradskog Univerziteta. Naime, studenti koji su se upisali ove školske godine, za četiri ili pet godina, dakle po završeku školovanja, osim diplome oficira, dobiće i diplomu jednog od fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Do sada smo sklopili ugovore sa Fakultetom bezbednosti, Fakultetom organizacionih nauka, Saobraćajnim, a u toku su pregovori sa Elektrotehničkim i Mašinskim fakultetom.

Godina – 200.000 dinara

Svim studentima Vojne akademije je omogućeno besplatno školovanje. Oni su zbog toga dužni da u vojsci ostanu duplo vreme školovanja, kako bi ispunili uslove ugovora koji se potpisuje.
Roditelji snose troškove studija onih koji otpadnu zbog slabog uspeha. „Svake godine upozoravamo roditelje i decu da godina školovanja košta oko 200.000 dinara. U tu cenu ulazi struja, voda, oprema, kampovanje, gorivo i svi ostali troškovi.
To nisu male pare. Ako studirate četiri godine i padnete u poslednjoj, morate da platite 800.000 dinara. Ko može to da plati, pogotovo ako se ima na umu da nam dolate mahom deca iz siromašnijih sredina? Zato vodimo računa da decu maksimalno motovišemo da rade – kaže general Vidosav Kovačević.

Izvor: Dnevnik