Home [njuz] Saopštenje Centra Srce o izveštavanju medija o slučaju samoubistva na Filološkom fakultetu...

Saopštenje Centra Srce o izveštavanju medija o slučaju samoubistva na Filološkom fakultetu u Beogradu

41
0

srcePovodom tragičnog događaja samoubistva studentkinje na Filološkom fakultetu, kao predstavnik centra ,,Srce” želim da vama, kao važan izvor informacija, uputim nekoliko reči i sugestija. U proteklih mesec dana smo nažalost bili svedoci mnogobrojnih samoubistava i ubistava, koji su verujemo svakog građanina naše države koji je informisan o nemilim događajima doveli u situaciju da se zapitaju šta se to dešava sa našim ljudima, šta im prolazi kroz glavu kada tako nešto učine, i najvažnije- šta je dovelo do takve odluke da sebi ili nekome oduzmu život.

 

Centar ,,Srce” kao nevladina organizacija koja svakodnevno pruža emotivnu podršku svojim pozivarima i kao glavni cilj ima prevenciju suicida, vrlo je dobro upoznata sa činjenicom šta sve može da utiče i dovede osobu do stanja beznadežnosti, kada kao jedini izlaz vidi da digne ruku na sebe. Samim tim, vodimo se ne samo našim iskustvom, nego i mnogobrojnim istraživanjima i socio-psihološkim teorijama šta sve predstavlja fakotre rizika i umemo li ih prepoznati kada dođemo u dodir sa njima. 

Tragičan slučaj poput samoubistva mlade studentkinje skokom sa trećeg sprata, svakako izaziva burne emocije kod većine nas,  i dovodi nas u situaciju da se zapitamo šta je moglo tako mlado biće da navede da učini ovaj korak. Sigurni smo da ovakav događaj  privlači veliku pažnju medija i ogromno interesovanje publike, zbog čega želimo da apelujemo na medijske kuće i novinare da, u trci za najsvežijim i najintrigantnijim informacijama, ne uproščavaju  sam  splet faktora koji stoje u pozadini ovog čina.  Korektno izveštavanje,  stavljanje manjeg fokusa  na nerelevatne faktore poput boje odeće koju je žrtva preferirala da oblači, već   davanje čitaocima šire  slike svih činilaca koji su vrlo moguće doveli do odluke,  jedini je način da se šira publika edukuje o složenosti problema kao što je suicid.

Molimo sve medijske kuće u Srbiji da  tokom izveštavanja ovakvih i sličnih slučajeva budu svesni svoje odgovornosti koju imaju, kao i poruke koju njihovi tekstovi šalju, odnosno cilj koji žele da postignu. Smatramo da je esencijalno više obratiti pažnju na socijalno odgovorno izveštavanje i da je poželjno da se čitaocima ponude kontakti organizacija i ustanova koji bi pomogli da se spreče slične pojave u budućnosti, kao i da se ljudi koji se i sami osećaju nemoćno u borbi sa svojim problemima jave.