Home [treninzi] SIMULACIJA RADA PARLAMENTA SRBIJE

SIMULACIJA RADA PARLAMENTA SRBIJE

54
0

headonoNarodna skupština Republike Srbije i Omladinski odbor za obrazovanje uz podršku Ambasade SAD organizuju petodnevni seminar o značaju učešća mladih u procesu donošenja odluka sa fokusom na Simulaciju rada Narodne skupštine –Simulacija 2014. Seminar će se održati u Beogradu od 21 – 25. maja 2014. godine.

 

Ovom prilikom pozivamo srednjoškolce i srednjoškolke iz Srbije koji/e su rođeni od 1995. – 1998. god. da se prijave za učešće tako što će popuniti i poslati onlajn formular na sajtu http://ooo.org.rs/simulacija-rada-parlamenta-srbije/ najkasnije do 4. maja 2014. do 23:59h.

Biće izabrano 40 učesnika i učesnica u skladu sa principima dobro popunjenog aplikacionog formulara, motivisanosti za učešće, regionalne rasprostranjenosti, kulturne i jezičke raznolikosti i rodne ravnopravnosti.

Posebno ohrabrujemo mlade pripadnike i pripadnice nacionalnih, verskih i drugih manjina da se prijave za učešće na seminaru.

PROGRAM

Program obuhvata diskusije učesnika sa profesorom sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu o značaju izbornih i parlamentarnih procesa i parlamentarnog dijaloga. Pored toga, učesnici će imati priliku da se sastanu sa narodnim poslanicima, kako bi razgovarali o ulozi parlamenta u donošenju odluka u Republici Srbiji. Tokom programa, učesnici će se sastati i sa predstavnicima Misije OEBS u Srbiji i jedne organizacije civilnog društva koja se bavi demokratskim izborima i transparentnim radom parlamenta.

Prvog dana programa će biti organizovano interkulturalno veče sa ciljem predstavljanja kultura, običaja, hrane, pića gradova iz kojih dolaze učesnici i učesnice.Ovom prilikom pozivamo učesnike seminara da sa sobom ponesu muziku, slike, razglednice, mape, nošnju, hranu, piće i druge posebnosti koje obeležavaju mesto iz koga dolaze.Tokom ove večere učesnici će imati mogućnost da neformalno razgovaraju sa narodnim poslanicima.

Tokom svih aktivnosti za vreme trajanja seminara očekuje se aktivno učešće svih učesnika i učesnica.

Sam program simulacije, osmišljen od strane Narodne skupštine, uz podršku misije OEBS-a u Srbiji, Minhenskog instituta i Fakulteta političkih nauka, ne očekuje nikakvo predznanje učesnika osim motivisanosti za učešće na istoj.

TROŠKOVI

Odabranim kandidatima biće dodeljena jednokratna stipendija koja će pokriti troškove smeštaja, prevoza i ishrane tokom trajanja programa.

Ukoliko imate dodatnih pitanja u vezi sa seminarom prosledite ih na:simulacija@ooo.org.rs.