Home [njuz] Šansa za mlade bez posla

Šansa za mlade bez posla

49
0

mladost.jpgMinistarstvo ekonomije i regionalnog razvoja objavilo je juče konkurs za dodelu kredita za početnike u preduzetništvu, kao i mikrokredite za samozapošljavanje. Za oba programa obezbeđeno je po milijardu dinara, a rok za podnošenje zahteva je 15. septembar.

– Krediti za početnike predstavljaju šansu za mlade koji imaju ideju da započnu sopstveni biznis. Prva kategorija koja može da računa na ova sredstva su mlađi od 25 godina, a prednost će imati oni koji su prošli obuku po programima koje je podržala Vlada Srbije.

Krediti od 5.000 do 15.000 evra odobravaju se bez hipoteke, sa rokom otplate do pet godina, jednom godinom počeka i kamatom od jedan odsto na godišnjem nivou. Ovo je još jedan od pokušaja da se stopa nezaposlenosti koja u Srbiji iznosi 21,6 odsto, a kod mladih čak 48 odsto smanji.

Iako čak 300.000 mladih traži posao preko biroa, veliki problem je i to što struktura nezaposlenih ne odgovara tražnji poslodavaca – izjavio je na konferenciji za novinare Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja i podsetio da je u Norveškoj, zahvaljujući ovakvim kreditima poslovanje unapređeno za oko 30 odsto.

Prema Dinkićevim rečima, druga kategorija koja može da aplicira za kredit su mladi iznad 25 godina starosti, a prednost će biti data onima do 40 godina i onima koji daju učešće za kredit jer time pokazuju da veruju u svoju ideju.
Kredite mogu dobiti i pravna lica, odnosno preduzeća koja su osnovali oni koji su napustili državno ili društveno preduzeće. Oni mogu dobiti kredite do 30.000 evra, ali će za pozajmice veće od 15.000 evra biti tražena hipoteka.

Kada je reč o mikro kreditima za samozapošljavanje oni će biti realizovani preko Nacionalne službe za zapošljavanje i to u iznosima od 5.000 do 30.000 evra.

Izvor: Danas