Home [njuz] Prezentacija radova i istraživanja u okviru izložbe „Autonomije“ u Muzeju savremene umetnosti...

Prezentacija radova i istraživanja u okviru izložbe „Autonomije“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

37
0

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u organizaciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije “Napon”, u utorak 26. novembra, u 18h održaće se prezentacija radova i istraživanja prikazanih naizložbi “Autonomije”. Svoje radove, predstaviće švedska umetnica Džeraldine Huarez (Geraldine Juarez), neformalna umetnička grupa Les Mislerables iz Srbije i španska umetnica Džoana Mol (Joana Moll). Od 19h će se održati predavanje austrijskog naučnika Gerald Nestlera.

 

U Kino sali novosadskog Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Džeraldine Huarez će predstaviti svoje dosadašnje istraživanje o “sveopštoj finansijalizaciji”, gde koristi tržište kao materijal da demistfikuje kultnu prirodu finansijskog kapitalizma. Le Mislerebels će predstaviti svoju političku igru “Can you feel the spill?” koja je koncipirana u dva medija: kao društvena igra (board game) i kao lokativna android aplikacija, a Džoana Mol će predstaviti svoj rad “Pomeriti se i biti upucan” koji prikazuje nadzor duž američko-meskičke granice preko društvenih mreža. Nestler će održati predavanje na temu “Zločin u Mahvi (Mahwah, Nju Džerzi). Slučaj Fleš Kreš; ili, forenzički performans u Dubokom Vremenu.

Izložba „Autonomije“ je javnosti predstavljena u okviru evropskog projekta “Tehno-ekologije” i traje do 28.11.2013.

Izložba „Autonomije“ kroz umetničko istraživanje ispituje odnose tehnološkog razvoja i ekosistema. Pojam autonomije u ovom značenju pre svega predstavlja autonomiju u sferi automatizacije i nivoa samostalnosti kompjuterskih algoritama.  

Radovi na izložbi predstavljaju umetnička istraživanja fenomena HFT (visoko-frekventne trgovine), mašinskih grešaka na primerima Google street view-a ili Facebook softvera za prepoznavanje lica. Neki radovi se bave autonomnim sistemima nadgledanja graničnih prelaza, a neki radovi izbegavanjima elektromagnetnih polja. Radovi su predstavljeni u formi fotografije, video-rada, umetničke instalacije itd.

Učesnici izložbe: Darija Medić (Srbija), Emilio Vavarella (Italija), Geraldine Juarez (Švedska), Heath Bunting (Velika Britanija), Jan Lemitz (Nemačka), Joana Mol (Španija), Les Miserables (Srbija), Matthias Tarasiewicz (Austrija), Shinseungback Kimyonghun (Južna Koreja), Stevan Kojić (Srbija), Wonbin Yang (SAD), Zvonko Gorečan (Srbija).

Koncept programa „Autonomije“: Kristian Lukić i Sunčica Pasuljević Kandić

Produkcija: Institut za fleksibilne kulture i tehnologije – Napon

Koprodukcija: Zavod za kulturu Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine  

Podrška: Program EU Kultura, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje AP Vojvodine, Ministarstvo kulture Republike Srbije

Izložba je deo međunarodnog projekta Tehno-ekologije” koji se realizuje u saradnji sa Centrom za nove medije RIXC iz Rige, Baltan Laboratories iz Ajndhovena, Finskim društvom za bioumetnost iz Helsinkija i Ars Longa iz Pariza.

 

O umetnicima i prikazanim radovima:

 

Džeraldine Huarez (Geraldine Juarez) (SE)

 

Rođena u Meksiko Sitiju, živi u Švedskoj. Stipendista je FAT LAB-a, i članica Elektronika Studija. Radi sa “tehnologijama i piraterijom koji komuniciraju sa prostorima i situacijama koji se pojavljuju kada se sudaraju podaci, vlasništvo i moć”. Izlagala je na samostalnim izložbama, kao što je “Neki ljudi samo žele da vide slom tržišta ” na Science Friction u Kopenhagenu, i na grupnim izložbama kao što su Inteference, Feedback and Other Options u Eyebeamu (Njujork), Creative Times Democracy, Secret Project Robot, Transmediale: Deep North (Berlin). www.simple-mechanisms.com

 

Les Mislerebles (RS)

 

Les Mislerebles je neformalna umetnička grupa, zainteresovana za istraživanje glokalno socio-ekonomskih pitanja, geopolitiku i ekologiju. U okviru prezentacije radova, predstaviće se sa projektom Can you feel the spill? koji je nastao u okviru rezidencijalnog programa umetničke kolonije – Nida.

 

Can you feel the spill? je mikroekološka, socio-politička igra koncipirana u dva medija: kao društvena igra (board game) i kao  lokativna android aplikacija. Rad zapravo predstavlja subverzivnu društvenu i lokativnu igru – mikroekološku intervenciju koja se poigrava sa očekivanjima igrača. Takođe, osvrnuće se i na početak njihove zajedničke saradnje u okviru Hybrid Media Campa čija je ideja počivala na korišćenju resursa ruralne sredine, specifičnosti sela Begeča i lokalne infrastrukture kao pozadinu za kulturna i tehnološka istraživanja u oblasti novih medija. U okviru prezentacije grupa će takođe predpremijerno prikazati najnoviju napravljenu igru političku lokativnu android igru One Good Day. Ova igra je čvrsto vezana za pitanja korupcije, političkih i verskih zloupotreba moći i kao takva  indikator prošlih i sadašnjih problema grada Novog Sada. Na ovaj način  igra postaje alternativni vodič kroz Novi Sad, jer se kretanjem kroz igru fizički krećete kroz  Novi Sad  i istovremeno obilazeći u starnom prostoru ikoničke  novosadske lokacije saznajete  pozadinu političkih borbi koje se dešavaju u njima. Igru će publika među prvima moći da skine sa Google play-a i isproba je.
http://feelthespill.blogspot.com/ i www.flickr.com/photos/54735892

 

Džoana Mol (Joana Moll) (ES)

 

Džoana Mol je magistrirala digitalnu umetnost na Universitat Pompeu Fabra i diplomirala likovne umetnosti na UAB (Universitat Autonoma de Barselona). Nastupala je i izlagala svoje radove u The Picaso muzeju u Barseloni, Oi Futuro Flamengo Institutu u Rio de Žaneiru, Bat Jam Muzej za savremenu umetnost u Izraelu, Albukerki Muzeju umetnosti i istorije, i Itaka koledžu u Njujorku, odakle je dobila nagradu za rad “Teksaška granica”. Učestvovala je na FAJL 2011 održanom u Sao Paulu, File 2012 u Rio de Žaneiru, ISEA 2012 i Festival Internacional de la imagen 2013 u Manizales (Kolumbija) . Doprinela je razvoju interaktivnih projekata u Muzeju nauke u Granadi, Instituti za paleontologiju Sabadel i Universitat Pompeu Fabra u Barseloni. Aktivno sarađuje na trandisciplinarno – istraživačkom projektu “Transformacija granica u 21. veku”  u Imera, Marsej (Francuska). www.janavirgin.com

 

Gerald Nestler (AT)

 

Gerald Nestler se bavi specifičnim aglomeracijama uobičajeno poznatim kao finansije, i njihovim ideološkim, metodološkim i fiktivnim osobinama. Njegova praksa i istraživanja formiraju spekulativnu laboratoriju koja kombinuje teoriju i performans, instalaciju, video i govor u cilju eksperimentalne situacije u kojima se pojam slučajne sadašnjosti opire i protivi pro(izvedenim) budućnostima. Nestler je diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beču 1992. Od 1994-1997, je radio na terenu kao broker i trgovac. Objavio je Yx … fluid taxonomies—enlitened elevation—voided dimensions—human derivatives—vibrations in hyperreal econociety sa urednicima Schlebrugge, u Beču 2007. Sa Dieterom Buchhartom je kourednik brojeva 200. i 201. Kunstforum International-a o umetnosti i ekonomiji. Nestler predaje na Univerzitetu Vebster u Beču i doktorant je u Centru za istraživanje arhitekture, Goldsmiths koledžu-a Univerziteta u Londonu. www.geraldnestler.net