Home [njuz] Upis na fakultete uz ozbiljne propuste

Upis na fakultete uz ozbiljne propuste

47
0

knjiga.jpegOvogodišnji upis na fakultete protekao je uz ozbiljne propuste prilikom prijavljivanja pripadnika srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja – ocenila je Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu. Kandidati su popunjavali formulare u kojima su morali da se izjasne kao Srbi …

ukoliko žele da studiraju pod istim uslovima kao i domaći državljani, odnosno da njihovo školovanje finansira država Srbija, navela je Neda Bokan u izjavi Tanjugu.

Ona je, podsećajući da svaka država mora voditi računa o svojim državljanima koji žive u drugim zemljama, istakla da će Univerzitet zajedno sa Ministarstvom za dijasporu u narednoj upisnoj godini morati detaljnije da se pozabavi ovim problemom.

Tokom upisnog roka bilo je propusta i u primeni pravilnika o upisu, pošto taj akt nije u potpunosti usaglašen sa opštim odredbama koje utvrđuje Ministarstvo prosvete.
Tako se u pravilniku, na primer, kaže da je rok za žalbu na rezultate prijemnog ispita jedan dan, a u opštim odredbama stoji – tri dana, podsetila je Neda Bokan, ističući da bi, s obzirom na dosadašnje iskustvo, trebalo razgovarati i o drugačijoj koncepciji testova i pripremnoj nastavi.
Na primer, testovi za određenu grupaciju fakulteta mogu sadržati ista pitanja, posebno kada se radi o poznavanju opšte kulture, sociologije, srpskog jezika i književnosti…

Ona je ukazala i na to da se na kraju upisnog roka raspravljalo i koja je starosna granica za upis, kao i kako se vrednuje vladanje kandidata u srednjoj školi, ili kakav treba da bude odnos bodova sa testa i opšteg uspeha.

Izvor: Blic