Home [njuz] Do diplome kroz podrume

Do diplome kroz podrume

58
0

gifs.gifGodišnje se u Ćupriji iz studentskih prihoda slije više od milion evra. Zvuči neverovatno, ali je istina da ovaj grad prehranjuju studenti. Iznajmljivanje soba i stanova unosan je biznis i u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. U Beogradu, kao najvećem univerzitetskom centru studira oko 80.000 akademaca iz cele Srbije.

Preciznih podataka nema,ali se procenjuje da je gotovo polovina iz unutrašnjosti.
Kapaciteti od 10.100 mesta u 11 studentskih domova, nisu dovoljni. Cena smeštaja kreće se od 743 do 1.293 dinara, u zavisnosti od doma i broja kreveta u sobama. Najjeftiniji privatni smeštaj je oko 100 evra.

Za blizu 22.000 studenata Univerziteta u Nišu, u četiri paviljona Studentskog centra ima 916 kreveta, pa je borba za studentski krevet koji košta 1.100 dinara nemilosrdna.
Kirije u privatnom smeštaju su od 80 do 100 evra za garsonjere i jednosobne stanove na periferiji, pa do 250-300 evra u centru grada. Vlasnici stanova za izdavanje su, uglavnom, raseljeni sa Kosmeta koji su prodali nekretnine u južnoj srpskoj pokrajini.

– Izdaju se straćare, garaže, neuslovni prepravljeni prostori, sutereni za 150 evra, a sobe bez prozora za 90 evra – kaže Milijana Mitrović, studentkinja iz Kruševca.
– Postalo je kao u Beogradu. Da biste dobili ponudu stanova, odnosno brojeve telefona vlasnika, treba da platite i po 1.500 dinara.

Uz studente Više medicinske škole, u Ćupriji se školuju i mladi na nekoliko odeljenja fakulteta Univerziteta BK, Srednja medicinska i Škola za muzičke talente, tako da ukupan broj premašuje 5.000 studenata.
Oko dva odsto je iz Pomoravlja, a ostali – sa strane. Bar 2.500 studenata stanuje kod gazdarice i mesečno plaća od 50 do 150 evra. Zbog manjka soba mnogi su odlučili da svoje kuće i stanove pretvore u prave male studentske domove.

Direktor kragujevačkog Studentskog doma Mlađan Dimitrijević, izjavio je nedavno da je rukovodstvo pre dve godine pokrenulo inicijativu za izgradnju novih paviljona, ali da do sada ništa nije urađeno, jer lokalne vlasti nikako da odrede obećanu lokaciju.
U Kragujevcu ima oko 9.000 akademaca od čega je 6.000 podstanara. Taj broj povećavaju izbeglice i raseljeni. U tri paviljona studentskog doma "Vita Janjić" ima 602 mesta i cena smeštaja sa tri obroka je hiljadu dinara mesečno.

U većini slučajeva uslovi koje stanodavci nude "ne prate" cenu, a u potrazi za stanom nailazi se na različite situacije, pa tako, na primer, ima i onih koji oglas o izdavanju stana daju ne bi li makar i nakratko s nekim popričali.

NOVI SAD

U studentskim domovima u Novom Sadu ima mesta za 2.190 studenata, a ove godine fakultete će upisati 9.102 brucoša.
Rentiranje stana košta od 120 do 400 evra mesečno. Stan površine 40 kvadrata, van užeg centra, košta 160 evra, a za komunalije treba izdvojiti od 50 do 100 evra. Van grada mogu da se iznajme stanovi od 70 do 120 evra.

Izvor: Večernje novost