Home [zabavnik] Lenonove naočare

Lenonove naočare

80
0

lennoncvikeNaočare za sunce sa metalnim okvirom Džona Lenona (John Lennon) ponuđene su na aukciji na jednom britanskom sajtu i mogle bi da premaše sumu od 1,5 miliona dolara, javljaju američki mediji. Legendarne naočare, za koje nadmetanje traje od kraja prošle nedelje na sajtu 991.com…

 na prodaju je ponudio japanski televizijski producent Juniši Jore koji je 1966. radio kao prevodilac za "Bitlse" (Beatles), piše na sajtu.

Nekoliko medija navodi da je nadmetanje stiglo do 1,5 miliona dolara, iako organizatori aukcije to nisu potvrdili. Aukcija traje do 31. jula.

Naočare se prodaju uz Joreovu rukom pisanu napomenu da ih je dobio tokom turneje "Bitlsa" u Japanu. Lenon se sprijateljio sa Joreom, s kojim je razmenio poklone pred rastanak. Lenon je Joreu dao svoje naočare, a Japanac njemu bakarne šoljice.

Lenon je, uz Pola Makartnija (Paul McCartney) napisao veliki broj pesama "Bitlsa" i bio je vodeći antiratni aktivista u vijetnamskoj eri. Često je fotografisan sa okruglim naočarima za sunce, a ta slika stekla je kultni status među mladima koji su usvojili isti imidž.

Kada je Lenon 1980. ubijen u Njujorku ispred zgrade u kojoj je stanovao, Jore je uklonio staklo iz naočara u skladu sa japanskim verovanjem da se staklo mora ukloniti kako bi duša mogla da vidi u zagrobnom životu.