Home [ knjige/tribine ] Ruta Tannenbaum

Ruta Tannenbaum

53
0

ruta_tannenbaumIzdavačka kuća Rende objavila je novu knjigu Miljenka Jergovića pod nazivom 'Ruta Tannenbaum'. Kraljevina Jugoslavija, 1930-te. Mala Jevrejka postaje zvezda zagrebačke pozorišne scene, domaća Širli Templ. U svojoj najkontroverznijoj knjizi Jergović zarezuje duboko u tkivo predratnog Zagreba…

slikajući licemernost i kukavicluk njegovih stanovnika pred najezdom nacizma. Vreme i mesto nisu izmišljeni.

E, to je priča o Ruti Tannenbaum: nije to roman "o Zagrebu" (ili "protiv" njega), o Jevrejima, Hrvatima ili ne-znam-kome. Ne, to je priča o tome kako čovek drugom čoveku lako, odviše lako postane nevidljiv. I kako se iz toga radja svako zlo. I kako je nepodnosljivo lako pristati na to, zatvoriti jedno oko, posle i drugo… O tom se ciljanom slepilu radi u Ruti Tannenbaum: Zagreb je bio zahvalna pozornica jednog košmarnog sveta, ali ne brinite, taj je košmar odavno na svetskoj turneji.

Teofil Pančić, Vreme
 

Jergović je, dakle, napisao još jedan roman »velike« teme kakvima je inače sklon, a njegova priča o nesretnoj sudbini Rute Tannenbaum svakako je najpolemičnija, pa i najprovokativnija od svih njegovih dosadašnjih »velikih« priča. (…) Jergovica zanima tragična sudbina, kao i obiteljski i socijalni background, djevojčice i djevojke koja je svojim talentom opčarala Zagreb, ali ju je on vrlo brzo zaboravio, iz straha, iz kukavičluka, svejedno, baš kao što je na kraju krajeva svejedno da li je to bio baš Zagreb. Naime, Jergović, čak i kad pomalo provocira, što je ovdje vjerojatno barem malkice točno, pisac je univerzalnih priča koje jesu posljedica odredjenog mjesta i vremena, ali funkcioniraju i izvan njih i u tome je njihova i njegova veličina.

Jagna Pogacnik, Jutarnji list