Home [njuz] Svecano otvaranje programa YouthBuild i diskusiju o obrazovanju

Svecano otvaranje programa YouthBuild i diskusiju o obrazovanju

63
0

28. maj 2013.godine, Kulturni centar u Novom Pazaru, od 14:00
Najveci problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromastvo i manjak kulturnih sadržaja. Oko 70% stanovnistva ove tri opstine nije skolovano ili ima zavrsenu samo osnovnu skolu, sto mladima dodatno otezava polozaj i pronalazenje posla.

Sansu da steknu radna iskustva, nauce kako da pokrenu biznis i organizuju akciju u zajednici, dace im YouthBuild program koji sprovode Gradjanske inicijative. Multietnicka grupa od 40 mladih iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina ce u narednih sest meseci imati prilike da ucestvuje u ovom programu, stekne nova iskustva i radi na unapredjenju zajednice.

Svecano otvaranje i pocetak rada prve generacije YouthBuild programa bice odrzano u utorak 28. maja u Novom Pazaru. Svojim pozdravnim govorima, program ce otvoriti:

  • Dubravka Velat, izvrsna direktorka Gradjanskih inicijativa
  • Seadetin Mujezinovic, clan Gradskog veca Novog Pazara
  • Hazbo Mujovic, predsednik opstine Sjenica
  • Semsudin Kucevic, predsjednik opštine Tutin (tbc)
  • Vilijam Infante, stalni koordinator UN u Srbiji
  • Paula Tide, zamenica sefa misije OEBS

Kako je obrazovanje jedna od osnova programa, nakon svečanog otvaranja biće održana i diskusija i javno čitanje Strategije za razvoj obrazovanja. Cilj ove diskusije koja se organizuje u okviru Inicijative za reformu obrazovanja jeste uključivanje đaka, roditelja, studenata, nastavnika i svih zainteresovanih aktera u proces reforme. Svi oni su imali prilike da skrenu pažnju na svoje probleme i učestvuju u diskusijama koje su održane u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Pored diskusija, Građanske inicijative su sprovele intervjue sa učenicima i pokrenule veb aplikaciju „Bolja škola bolji faks“ (www.popravni.rs) gde svi zainteresovani mogu prijaviti probleme u obrazovanju i skrenuti pažnju na njih. Svi sakupljeni predlozi, sugestije i problemi biće objedinjeni i upućeni Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.