Home [njuz] Tesla na Oksfordu i Kembridžu

Tesla na Oksfordu i Kembridžu

59
0

Studenti, profesori i dekani univerziteta Oksford, u januaru 2012 godine, imali su prilike da upoznaju Nikolu Teslu i njegov  značaj za civilizaciju. Posle Oksforda, upravo je usledilo i predavanje na Kembridžu 3. maja 2013 godine.

 

U januaru 2012,  Aleksandar Protić, član Organizacije Srpskih Studenata u Inostranstvu (OSSI) i direktor međunarodnog projekta « Sećanje na Teslu », na poziv dekana najstarijeg koledža univerziteta Oksford, odžao je predavanje na prvom dekanovom seminaru, a zatim i aneksna predavanja u oksfordskim udruženjima.

 

U petak 3. maja 2013, Protić je predavao o Tesli na Univerzitetu Kembridž, na Volfson koledžu. Predavanje na Kembridžu pomogli su Milena Milicević i Vladimir Kovaliof, iz uprave organizacije CURS univerziteta Kembridž. Pored predavanja o Tesli, Protić se nekoliko puta susreo sa Ser Pol Džadžom (osnivačem najboljeg svetskog biznis fakulteta i starešinom grada Londona), kao i sa upravnikom univerziteta Kembridž i sa srpskim studentima i zaposlenima na tom univerzitetu. Protić je takodje prisustvovao velikom skupu na Triniti Koledžu, koji je 2. maja okupio srpske studente i zaposlene na Kembridžu, kao i predstavnike domaće i engleske privrede. Ovom skupu, koji su organizovali Pexim fondacija i Srpsko-britanska privredna komora, prisustvovali su državni sekretar Nenad Borovčanin, kao i ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Davenport.

 

Pri Univerzitetu Sorbona, Aleksandar Protić je 2009 godine osnovao projekat « Projekat Sećanja na Teslu » koji promoviše lik i delo našeg velikog naučnika. Od 2009 godine do danas, mnogobrojna predavanja, izložbe i konferecije, su organizovani u okviru projekta. U Francuskoj Nacionalnoj Školi fizike i hemije, Tesla je zahvaljujuci Protiću, izučavan tokom školske godine iz 3 predmeta. Tako je uprava škole prihvatila transdisciplinarni Tesla projekat a i biblioteka škole je kupila knjige o Tesli da bi studenti mogli da čitaju tada deo svoje obavezne lektire. Protićevom entuzijazmu, ubzo su se pridružili mnogobrojni studenti iz svih krajeva sveta, koji zajedno govore o Tesli i trude se da on pronađe svoje mesto u akademskim i naučnim krugovima. Održana su predavanja o Tesli studentima sa preko 50 fakulteta  iz različitih zemalja, ali i pred značajnim naučnicima, političarima i drugim funkcionerima. Početkom 2013 Protić je sa studentima najboljeg tehnološkog fakulteta, americkog MIT, osnovao pri tom fakultetu Tesla Inicijativu, koja je dobila podršku visokih američkih predstavnika za nauku i obrazovanje. Trenutno se projekat širi i na Univerzitet Kolumbija u Nju Jorku gde se saradnik projekta, indijac Ajinka Sate,  bori da Projekat Sećanja na Teslu preslika i na njujorškoj Kolumbiji.