Home [njuz] 300: Bitka kod Horgoša

300: Bitka kod Horgoša

85
0

europassbanner.jpgTrista najboljih srpskih studenata čekalo pet sati da pređe granicu pa su se tako na startu nagradne turneje, zamišljene kao doživljaj Evrope bez granica, suočili sa nečim sasvim suprotnim. „Ideja čitavog projekta bila je da studenti osete Evropu bez granica, a na prvoj stanici naišli su na zid”

Tri stotine najboljih srpskih studenata, sa svih univerziteta u zemlji, koji su nešto preksinoć krenuli iz Beograda na put po Evropi, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, čekalo je pet sati da pređe granicu i uđe u Mađarsku i tako su se na startu nagradne turneje, zamišljene kao doživljaj „Evrope bez granica”, suočili sa nečim sasvim suprotnim.

Prva tri od ukupno šest autobusa sa studentima čekala su dva sata, druga dva su zadržana četiri sata, dok je poslednji autobus sa studentima i novinarima u Mađarsku ušao posle pet sati čekanja.
Na pitanje zašto su autobusi toliko zadržani, budući da granicu ne prelaze u vreme granične smene, carinici su odgovorili da su morali da „rade kalkulaciju kamere” ekipe RTS-a.

Generalni konzul Mađarske u Srbiji Janoš Kolar izjavio je da mađarska ambasada nije upoznata sa incidentom, ali je studente i organizatore pozvao da ambasadi upute pismenu žalbu kako bi se o tom slučaju pokrenula istraga.
„Mi smo spremni da reagujemo, u našem je interesu da ne bude pritužbi na rad naših carinskih službi”, rekao je konzul u telefonskoj izjavi Tanjugu.
Kolar je precizirao da bi ambasadi trebalo pismeno dostaviti koliko su tačno i na kom graničnom prelazu studenti čekali, kako bi konzularna služba mogla da kontaktira mađarsku graničnu carinsku policiju i da pokrene istragu.

Šef projekta „Putujmo u Evropu” Vojislav Milošević potvrdio je Tanjugu da će se organizatori žaliti mađarskoj ambasadi i vlastima u Budimpešti.
Prema njegovim rečima, prvi deo čekanja na granici odnosio se na provere pasoša, a drugi na, kako je rekao, „maltretiranje kamermana RTS”, a sve to vreme studentima nije bilo da dozvoljeno da izađu iz autobusa, čak ni do toaleta.
On je dodao da su autobusi zbog incidenta sa zakašnjenjem stigli u Beč, gde su jedva imali vremena da se spreme za prijem koji je u njihovu čast priredila šefovica austrijske diplomatije Ursula Plasnik.

„Ideja čitavog projekta bila je da studenti osete Evropu bez granica, a na prvoj stanici naišli su na zid”, rekao je on.

Tri stotine najboljih srpskih studenata krenulo je na put po Evropi u okviru projekta „Putujemo u Evropu” koji realizuje Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Skupštinom grada Beograda i ambasadom Austrije u Beogradu, koja je obezbedila besplatne šengenske vize.
Projekat „Putujemo u Evropu” pruža priliku da 300 najboljih mladih akademaca u Srbiji upozna evropske zemlje, gradove i nacionalne kulture evropskih zemalja.
Studentima su pre polaska podeljene inter-rejl i studentske kartice, džeparac u iznosu od 150 evra i besplatne šengenske vize za leto 2007, sa kojima su se uputiti u Beč, odakle će nastaviti putovanje.

Izvor: Politika