Home [njuz] “Stonsi” u Beogradu: RnR, but I like it!

“Stonsi” u Beogradu: RnR, but I like it!

51
0

 Najveća svetska rock atrakcija, britanski bend Rolling Stones, održao je spektakularan koncert na beogradskom Ušću, pred oko 70.000 ljudi."Kotrljajuće kamenje", predvodjeno Mikom Džegerom, pojavilo se na bini oko 21.30 h, uz "a bigger bang" vatrometa, i započelo gargantuansku rock odiseju pesmom "Start me up".

Džeger (63) je još šezdesetih godina prošlog veka etablirao svoj imidž razigranog frontmena, koji trčanjem po bini dopunjava vokalne manevre. Tokom dva sata koncerta, Džegera je bilo nemoguće pratiti pogledom po bini, dok je njegov bend na Ušću "rokao" kroz repertoar sličan onom u Budvi, pet dana ranije.

Nezapamćeni rock spektakl otvoren je pirotehničkim efektima, čiji sjaj nije zasenio "stare zvezde". Članovi Rolling Stones, uprkos svim ovim godinama, i dalje nisu izgubili NI TRUNKU energije i poleta, koji ih obuzimaju čim se prihvate instrumenta ili mikrofona.

"Kako smo, Beograde? Presrećni smo što smo konačno ovde" rekao je legendarni Džeger, koji se do kraja nastupa obraćao publici isključivo na srpskom jeziku. Takodje, pozdravio je domaćine i goste iz regiona, toliko detaljno da se niko nije osetio izostavljenim. "Divno se zabavljam, ja uživam, da li želite još" – reči su jednog od najpoznatijih pevača svih vremena, za kojeg se nikad nismo nadali da će ulišavati naše muzičke želje.

Kit Ričards na mikrofonu, Mik na usnoj harmonici, kao da nije dovoljno da samo sviraju prvi put kod nas? Najpoznatiji rokenrol starci proveli su nas kroz svoj impresivni repertoar tako stručno, da se i najveći poznavalac osetio kao malo dete. I ne vredi opisivati sa kojom dozom energije i profesionalnosti, članovima benda nakon 40 godina karijere sviranje dolazi prirodno, koliko i nama ostalima disanje.

Bina, koju "Stonsi" nose sa sobom svuda, konstrukcija je skoro zastrašujuća, dimenzija tri zgrade, osvetljena maksimalno precizno. Bend ipak ima i "binicu", na kojoj se opušta i svira sporije stvari. Set lista "Stonsa" bila je skoro ista kao u Budvi pre pet dana, a Džeger se na Ušću presvukao četiri puta. Medju najbolje prihvaćenim pesmama bila je i čuvena "Sympathy for the Devil".

Set lista benda izgledala je otprilike ovako (neke su izostavili, neke dodali):

1. Start me up
2. You got me rocking
3. Rough justice
4. Midnight rambler
5. I'll go crazy
6. Tumbling dice
7. You got the silver
8. It's only rock'n'roll
9. Satisfaction
10. Honky tonk woman
11. Sympathy for the Devil
12. Paint it black
13. Jumpin Jack Flash

Rolling Stones vratili su se na bis pesmom "Brown sugar". Mnogi su im zamerili što nisu izveli setnije stvari kao što je "Angie", ali jasno je da je nastup "Stonsa" na Ušću bio uglavnom posvećen energiji, na kojoj bi im pozavidele i mnogo, mnogo mladje kolege.

Zanimljivo je da je koncert "Stonsa" u publici izazvao jedno od onih retkih osećanja povezivanja bez agresije, tako da je nakon koncerta većina posetilaca napustila prostor mirno, pevušeći ispod glasa .Eto, i koncert megazvezda može da prodje bez incidenata.

Uz potporu brojnog pratećeg benda, Mik, Kit, Čarli Vots i Ijan Stjuart priredili su do sada nezapamćen spektakl u Srbiji. Ko je propustio, ne vredi mu prepričavati, a ko je bio tamo, ne vredi uporedjivati "beleške" s njim – Rolling Stones se jednostavno moraju doživeti.

(MONDO)