Home [akcija] PRERADA DRVETA @ DESIGN BLOCK – Izložba na Beogradskom sajmu nameštaja

PRERADA DRVETA @ DESIGN BLOCK – Izložba na Beogradskom sajmu nameštaja

59
0

Sledeći značajne uspehe Odseka za preradu drveta Šumarskog fakulteta, i studenata, u promociji odrzivog dizajna, koji se ogleda i u nedavno ostvarenoj saradnji sa preduzećem Simpo (4 studentska rešenja nameštaja uvrštena u serijsku proizvodnju), zatim nedavno uspešno realizovane inicijative poput Prve kolekcije nameštaja Univerziteta u Beogradu, projekta i radionice Studentski paviljon Šumarskog fakulteta POKRENI SE,

koji su uspešno realizovani i predstavljeni na proteklom 49. Sajmu nameštaja opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu, zatim i na ovogodišnjem Mikser festivalu u Beogradu, a radovi iz Prve kolekcije i u okviru Mikserove izlozbe u Srpskom kulturnom centru u Parizu u septembru, i na Nedelji dizajna u Budimpešti, u oktobru; Na ovogodišnjem 50. Međunarodnom sajmu nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu, Usmerenje za projektovanje nameštaja i enterijera, Odseka za preradu drveta, Šumarskog fakulteta, predstaviće se u okviru izlozbe talenata DESIGN BLOCK, rezultatima nedavno odrzanih studentskih radionica KSILOTEKA, i MOZAICI.

KSILOTEKA biblioteka drvnih vrsta i interaktivna edukativna instalacija, osmišljena je u studentskoj radionici, od strane studenata i mentorki sa Usmerenja za projektovanje nameštaja i enterijera, u saradnji sa kompanijom Strajko CO, iz Beograda, u kojoj su studenti imali priliku da aktivno učestvuju u procesu projektovanja i realizaciji.

 

Koncept Ksiloteke, realizovane u saradnji kompanije i fakulteta, zasniva se na razbijanju klasičnih okvira učenja i forme pasivnog prihvatanja i prenosa informacija i mogućnosti da se kroz iskustvo i ličnu percepciju formira stav o drvetu kao materijalu savremene prakse projektovanja i dizajna. Osnovna funkcija ksiloteke – prikupljanje i ažuriranje drvnih vrsta u cilju preglednosti i prezentacije bioloških, mehaničkih i fizičkih svojstava drveta, na taj način je ostvarena i proširena. Zahvaljujući aktivnosti kompanije Strajko, koja je godinama prikupljala uzorke iz celog sveta, i entuzijazmu mladih ljudi sa Šumarskog fakulteta, nastala je ova biblioteka drvnih vrsta, jedinstvena u našem regionu.

Strukturu čine 4 panelna elementa L oblika kao fleksibilan sklop koji pruža različito formirane kamerne scenografije u okviru istog prostora. Spoljašnji, završni sloj instalacije je glatka, svetla, monohromna površina izrađena od vrste drveta koto u čijoj potkonstrukciji su skriveni uzorci 148 različitih vrsta drveta. Unutrašnji sloj predstavlja interaktivnu bodljikavu površinu koja svojom haotičnom strukturom reaguje na ponašanje čoveka koji prolazi kroz instalaciju i upućuje na njegovo prisustvo. Za izradu štapova na zidu korišćeno je trinaest vrsta drveta, različitih po boji, teksturi, mirisu, zvuku, tvrdoći, elastičnosti i gustini. 

Autorski tim:

Rukovodioci projekta:

Doc Jelena Matić Šumarski fakultet, Dragan Nikolić Strajko CO, Prof Zdravko Popović, Šumarski fakultet

Mentori radionice:

Milica Nešovanović, Strajko CO, Miljana Nikolić, Šumarski fakultet, Milica Dejanović Šumarski fakultet

Studenti Šumarskog fakulteta:

Tijana Lukić, Vojislav Dacić, Milan Mlinar, Oksana Čolić, Gordana Stepanović

 

Preduzeće Strajko CO – je ekskluzivni uvoznik i izvoznik egzotičnog i domaćeg drveta. U ponudi ima preko 240 različitih vrsta drveta iz čitavog sveta. Strajko Co je na našem tržištu prisutan od 2006. godine i predstavlja ogranak Strajko Group koja vec 15 godina uspešno razvija svoje poslovanje u Rusiji. Strajko CO svoje poslove vezuje za teritorije Republike Srpske i Republike Crne Gore. Od 2008. godine nudi i autorske ekskluzivne enterijere (komadni nameštaj, stepeništa i složene drvene konstrukcije, vrhunski parketi), eksterijere (spoljašnje drvene obloge, pergole, fasade, letnjikovci), unikatne saune i restauracije.

 

MOZAICI – zidne strukture napravljene su od različitih drvnih vrsta preostalih u procesu industrijske proizvodnje, rezultat su Studentske radionice za izradu drvenih mozaika, odrzane u saradnji firme Terra panonica i Usmerenja za projektovanje nameštaja i enterijera, Šumarskog fakulteta u Beogradu, u kulturno-turističkom kompleksu Kuća na ravnom bregu, od 16. do 22. septembra 2012.

Radovi su nastali kroz saradnju studenata umetničkih i umetničko-tehničkih fakulteta iz regiona sa učenicima lokalnih srednjih škola, koje je kroz proces rada vodio vajar Kosta Bogdanović zajedno sa timom mentora sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Radionica je imala za cilj kreativnu upotrebu drvnog ostatka, ali i regionalno povezivanje mladih i talentovanih pojedinaca i uključivanje lokalne zajednice u kulturna dešavanja u kompleksu Kuća na ravnom bregu.

Usmerenje za projektovanje nameštaja i enterijera radi na stvaranju stručnjaka koji sa jakom tehničkom podlogom razvijaju i stvaraju nove koncepte u industriji nameštaja. Studenti uspešno predstavljaju svoje prototipove na sajmovima u zemlji i inostranstvu, kao i na različitim kulturnim dešavanjima, a njihov trud i rad nagrađivani su brojnim nagradama i priznanjima. U okviru master modula Oblikovanje proizvoda od drveta posebno se neguju multidisciplinarnost i preplitanje znanja i iskustava iz međusobno bliskih oblasti, pa tako veliki broj upisanih studenata,koji imaju naklonost prema drvetu i želju da prodube znanje iz ove oblasti, potiče sa srodnih fakulteta.