Home [njuz] Mladi hoće u volontere

Mladi hoće u volontere

55
0

 Devet dana je ostalo do početka Evropskog olimpijskog festivala mladih. Svi grubi radovi u Studentskom gradu su završeni i do 18.jula ostalo je samo lickanje prostorija, kada će prvi takmičari kročiti u studenjak .Ovih dana u Olimpijskom selu, osim majstora, šetaju i volonteri. Ima ih oko 1.000 i bez njih bi realizacija festivala bila nemoguća.

Većina ih se u sredu vrzmala po Studentskom gradu. Poslovi su, uglavnom, svi raspoređeni, pa svako dobro zna gde mu je mesto i koja mu je obaveza.
A, kako je volontiranje odavno izumrli pojam, verovatno još od poslednjeg sleta 1988. godine., organizatori nisu imali nimalo lak zadatak da pronađu mlade ljude, voljne rada, bez novčane naknade.

– Ovo će mi biti olakšica za ispit, dobar podatak za biografiju ali i praksa – kaže Miloš Vasojević, student iz Kragujevca.
– Prvi put volontiram. Sigurno će biti dobra zabava. Upoznaću mnoge ljude, a ovo je i dobra preporuka da kasnije radim Univerzijadu 2009.

Kako nam je ispričao Ivan Novković, koordinator sektora volontera dobar deo mladih je otkazao. Festival je krajem jula, i mnogim su iskrsla letovanja.
– Mislim da većina njih nije bila svesna pojma volontiranje – priča Novković.
– Za svaki slučaj sada imamo oko 400 ljudi koji su na čekanju, ukoliko zatreba. Svi volonteri su prošli nekoliko treninga u svojim sektorima. Potraga za volonterima počela je još u decembru.

Izvršni direktor Ranko Tepavčević, rekao nam je da će prvi takmičari stići iz Irske, zajedno sa šefovima misija.
Inače, u Beogradu će se naći 3.000 sportista, budućih svetskih prvaka i olimpijaca iz cele Evrope. Festival počinje 21. jula, a olimpijska baklja će biti ugašena sedam dana kasnije.

HOSTELI

Beograd će ovo leto, kao glavni grad i domaćin mnogih manifestacija, biti krcat strancima.
Osim Evropskog olimpijskog festivala mladih, turisti stižu zbog koncerta "Rolingstounsa" kao i "Egzita" u Novom Sadu.

Kako su prvi "kontigenti" stranaca počeli da pristižu mesta u hostelima gotovo i da nema. Okupili su se mladi iz Engleske, Turske, Španije, Slovenije, Amerike, Irske, Nemačke… Cena noćenja u hostelu se kreće od 6 do 20 evra.

Izvor: Večernje novost