Home [njuz] Evropa kod Filozofskog fakulteta

Evropa kod Filozofskog fakulteta

43
0

 Sudeći po prvom danu rada Exit kampa, i proširen kapacitet od 10.000 mesta biće mali da primi sve koji bi želeli da rasprostru šatore u parku pored Filozofksog fakulteta. Do ranog poslepodneva u kamp je stiglo više od 300 kampera, uglavnom iz Velike Britanije, a među njima i Makedonaca, Slovenaca, Hrvata..

Po rečima Branislave Mirković ove godine je primetno mnogo veće interesovanje za kamp, a najveća gužva očekuje se na prvi dan festivala. Iznenađenje za organizatore bilo je i sredstvo dolaska velikog broja Britanaca. Zbog toga su organizatori počeli da prave parking za motore.
Na ulasku u kamp pada u oči nadstrešnica na kojoj, čini se izdaleka, piše „The Motka Ship“.
Privučeni ovom nesvakidašnjom mešavinom srpskog i engleskog zaputili smo se tamo, da bi pronašli veselu grupu Londonaca, i dobili njihovo objašnjenje da se zapravo radi o „The Mot’ha Ship“, zapravo „matičnom brodu“ oko kojeg će se u narednim danima okupiti njih dvestotinak.

– Prošle godine, na Exit festivalu, imao sam najbolji odmor i provod u životu, i zato smo, moj drug Feliks i ja, ambasadori Exita u Ujedinjenom Kraljevstvu – kazao nam je Gaj Tompson. Za to vreme Dojl, iz rečnika „kojeg je napravio uz pomoć druga“, proverava ispravnost izgovrenih rečenica na srpskom i pita nas za mišljenje.
Uz blage korekcije, pohvaljujemo njegov trud, ali i zapažamo da se većina fraza odnosi na muško-ženski diskurs, s pojedinim za koje mu kažemo da nema šanse da prođu.
Ipak, veselo društvance, sa Hester i Tomom, ne mari mnogo za naše instrukcije, već hvali domaće pivo i iščekuje početak festivala.

Malo dalje srećemo ne manje veselu skupinu domaćih gostiju, koji su stigli uglavnom iz obe Pazove. Da su naši, izdaleka vidimo po kotliću koji se šepuri ispred njihovog kampa, a u kojem će zgotoviti domaće specijalitete, na radost svoju, a verujemo, i komšiluka, za koji kažu da se uglavnom sastoji od Britanaca.
I dok se kamp polako puni, Bulevarom cara Lazara pristižu novi gosti. Po svemu sudeći, ove godine će biti do sada najveći broj stranih posetilaca festivala, koji će iz Novog Sada poneti lepe uspomene. Da nije tako, ne bi se vraćali.

Izvor: Dnevnik