Home [njuz] Na ekskurzije u inostranstvo ubuduće neće moći da računaju učenici trećeg razreda...

Na ekskurzije u inostranstvo ubuduće neće moći da računaju učenici trećeg razreda srednjih četvorogodišnjih škola

37
0

book1Na ekskurzije u inostranstvo ubuduće neće moći da računaju učenici trećeg razreda srednjih četvorogodišnjih škola. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis svim srednjim školama da se ekskurzije ubuduće izvode u Srbiji, a u izuzetnim slučajevima u inostranstvo mogu ići samo učenici završnih razreda.

U Pravilniku o ekskurzijama stoji da u inostranstvo mogu ići učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola. Zbog brojnih incidenata koji su pratili ekskurzije van granica naše zemlje ministarstvo je preporučilo školama da ekskurzije organizuju u Srbiji, a da samo završni razredi srednjih škola mogu ići u inostranstvo.
– Forum Beogradskih gimnazija već duže traži ukidanje ekskurzija u inostranstvo za učenike trećih razreda srednjih škola. Ova preporuka Ministarstva prosvete nije obavezujuća, tako da direktori i dalje mogu da rade što hoće. To je samo način da samo da se izbegne odgovornost. Tražili smo hitan prijem u ministarstvu jer su direktori već završili tendere za jesenje ekskurzije. Ne mora od jeseni, nek bude od proleća, da se ukinu inostrane ekskurzije za treći razred – kaže Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Forum beogradskih gimnazija još ranije je predlagao ukidanje odlaska na ekskurzije u inostranstvo, jer su one izgubile smisao.

– Ciljevi i zadaci ekskurzija se ne ispunjavaju, nema dopune redovnog školskog programa kroz predavanja i obilazak kulturno-istorijskih spomenika, sve se pretvorilo u provod i kupovinu. Na ekskurzijama ne bi trebalo da bude alkohola, odlaska u diskoteke… Pored toga, cene odlaska na ekskurzije u inostranstvo su neopravdano visoke.

Škole da obrate pažnju na cene
Ministarstvo je preporučilo da škole i saveti roditelja pažljivo razmotre ponude turističkih agencija da đaci ne bi plaćali previsoke cene. Ministarstvo je preporučilo školama i da se, ako je potrebno, konsultuju sa Turističkom organizacijom Srbije kako bi cenu ekskurzije mogao da plati što veći broj roditelja.

Izvor: Blic