Home [akcija] Učenici iz Novog Pazara deo projekta “Partnerstvo na delu”

Učenici iz Novog Pazara deo projekta “Partnerstvo na delu”

44
0

vesti6Iako nam vreme nije išlo na ruku, namera je bila ciljana. U petak u predvečernjim satim (oko 18:00) nas 23 učenika iz Ekonomsko Trgovinske škole se zajedno sa još 3 stručna profesora uputila u nezaboravnu avanturu, pre svega edukativnu a po svemu sudeći imala je i zabavni karakter.

Naime, naša škola (Ekonomsko Trgovinska škola) je od pre 3 godine deo projekta “Partnerstvo na delu” iji je osnovni cilj uspostavljanje dugoročnog partnerstva između nemackih I srpskih ekonomskih škola.

Ovaj program će pomoći da se ustanove dugoročni odnosi između srednjih škola u Srbiji i Nemačkoj, time doprinoseći jačim odnosima u Evropi i, konačno, ubrzanju evropske integracije Srbije. Takođe će ohrabriti kontinuiranu reformu srpskog obrazovnog sistema, koji je naša škola podržala i u čijoj se reformi nalazi.

Sam cilj posete jeste bio upoznavanje nas ucenika i nastavnika sa sistemom obrazovanja u Nemackoj, s’toga cu vas pri kraju ovog teksta informisati o samoj agendi i aktivnostima koje smo obavili tamo.

Kada govorimo o Nemackom sistemu skolovanja (gledajuci iz nekog mog ugla) imam samo nekoliko reči „Uvek ima alternative“. Sta to znači ? U Nemačkoj oosnovna škola traje 4 godine, posle čega deca uspomoć svojih vaspitača, i roditelja, a u skladu sa pokazanim uspehom opredeljuju u neku od 3 „srednje skole“.

Prva je za one sa slabo pokazanim uspehom i traje dodatnih 5 godina. Kako je oni nazivaju „Niža srednja škola“ Druga je ona za učenik srednjeg nivoa znanja i traje 6 godina. Oni je zovu „Real schule“.

 

I kao šlag na tortu je ona 3 „Gimnasium“ za one sa visokim nivom znanja i pokazanim uspehom u prve 4 godine. Ova škola traje 9 godina, s’tim što posle završene ove škole imate pravo da se upišete na fakultet, a sa one prve dve ne.

Ono što je na mene ostavilo još veći utisak jeste model po kojem se i mi vodimo u našoj školi a to je Praktični rad. U Nemačkoj školi BBS WECHLOY inače našoj partnerskoj školi učenici su u toku jedne radne nedelje na 3dnevnoj praksi dok 2 dana provode u školi na teoretskom osposobljavanju za materiju za koju se interesuju.

Škola unapred sklapa ugovor sa raznim firmama tipa (IKEA, O2, T-MOBILE, CYCLE UNION) koji učenicima pružaju priliku da na pravim primerima rade i što bi se reklo „Peču zanat“. Što je još interesantnije jeste da pojedini učenici zbog dobro pokazanog rezultata na „Radnom mestu“ bivaju nagrađeni platom koju poslodavac nije u obavezi da dodeli učeniku. Navešću primer Andreja koji radi u jednom velikom lancu prodavnica na mestu finansijskog menadžera u jednom odseku. Ovaj mladić ima 19 godina, ima svoj automobil, platu od 600€, zivi sa svojom devojkom i uziva.

Što se tiče ostalih aktivnosti imam samo reči hvale za organizaciju naše posete Oldenburgu. Naši domaćini su nam omogućili obilazak jednog od najvećih brodogradilišta na severu Evrope, Krstarenje Severnim morem, Roštiljanje na plaži, logorsku vatru, druženje do kasnih večernjih sati, planinarenje, prijem kod gradonačelnika i td.