Home [ knjige/tribine ] Tribina o odlivu mozgova – Should I stay or should I go

Tribina o odlivu mozgova – Should I stay or should I go

56
0

book9Should I stay or should I go nije samo naziv čuvene pesme Clasha. To je ujedno i dilema pred kojom se bar jednom do sada našla svaka mlada osoba u Srbiji. Izazov je još veći otkada su se granice Evropske unije otvorile za građane Srbije.

Cafebabel povodom Dana Evrope organizuje tribinu na kojoj će se razmatrati uticaji evrointegracija Srbije na proces odliva mozgova. U razgovoru će učestvovati Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije Srbije, reditelj Boris Malagurski i bloger Nebojša Radović, poznatiji kao Eniac. Tribina će biti održana 10. maja u 20h u Info Roomu Kancelarije za mlade Beograda.

Istraživanja pokazuju da više od četvrtine studenata želi da svoj životni put nastavi van granica ove zemlje. Srbija je među onim državama na svetu koje su najteže pogođene odlivom mozgova. Ukoliko se ubrzo ne preduzmu mere za sprečavanje tog procesa, posledice po ekonomsku budućnost zemlje će biti katastrofalne.

Najviše mladih zainteresovano je za pronalaženje posla u nekoj od zemalja Evropske unije. S obzirom da je jedan od osnovnih principa Evropske unije mobilnost radne snage, postavlja se pitanje na koji način će proces evrointegracija Srbije i odliva mozgova uticati jedan na drugi. Da li Srbija kao država ima evropsku budućnost ukoliko veliki broj njenog mladog stanovništva ne vidi svoju budućnost u njoj? Da li je “preko grane” zaista lepše i lakše ili je komšijska trava uvek zelenija? Koje realne argumente Srbija ima na svojoj strani kako bi uspela da privoli mlade da svoj životni kompas preusmere ka njoj?

 

Tribina “Should I stay or should I go” je deo projekta “Orient Express Reporter 2”, koji je finansiran uz pomoć Evropske komisije i fondacija Allianz Kulturstiftung i Hippocren. Cafebabel je prvi evropski višejezični web magazin. To je ujedno i mreža lokalnih timova u gradovima širom Evrope, koju čine novinari, prevodioci, volonteri i drugi entuzijasti.

Tribina je uvrštena i u program Transeuropa festivala, koji se povodom Dana Evrope organizuje, u Beogradu i drugim evropskim gradovima.