Home [akcija] Dodeljene nagrade konkursa Planeta ART

Dodeljene nagrade konkursa Planeta ART

50
0

vesti2Udruženje „Šta hoćeš“ je u Obrenovcu organizovalo koncertnu dodelu nagrada nacionalnog konkursa za ekološki angažovani umetnički rad „Planeta ART“ u nedelju 29. aprila 2012. Nagrađeni umetnici iz cele Srbije sakupili su se u beogradskom predgrađu i pred publikom primili nagrade i izveli ili pokazali svoj rad.

Ovaj neuobičajeni događaj na učmaloj srpskoj kulturnoj i ekološkoj sceni dogodio se pod sloganom „Tačka Srbija. Povežimo tačke“ kao deo međunarodne akcije pokreta za rešenje globalne klimatske krize 350.org.

Povežimo tačke

Na nacionalni konkurs za ekološki angažovani umetnički rad na temu globalnog zagrevanja i pripadnosti prirodi prijavljeno je 134 umetnička dela autora sa cele teritorije naše države i nekoliko radova iz regiona. Odličan odaziv stvaralaca dobar je pokazatelj rasta svesti o gorućoj globalnoj klimatskoj krizi. Stručni žiri u sastavu: Darka Radosavljević (istoričarka umetnosti, direktorka „Remonta“), Dejan Škopelja (muzičar, muzički producent, suvlasnik muzičkog studija „Master Blaster”), Pavle Ćosić (lingvista, književnik, urednik RO „Kornet“), Vladimir Lešić (muzičar, kompozitor, direktor agencije „Balkan Music Box”) i Udruženje „Šta hoćeš“, kao kolektivni član žirija, imao je radostan i naporan posao da od pristiglih radova izabere najbolje po kategorijama, vrstama umetnosti:

Pavle ĆosićDejan Škopelja - ŠkopiVladimir LešićDarka Radosavljević

Muzička umetnost:

1. pesma „Eskimo (Koka-Kola Sunce)“ benda EPP (Beograd)

EPP Live

 

2. pesma „BIljka sam“ benda Veto (Bor)

Veto

 

3. pesma „Knap“ kantautora Đorđa Ilića (Beograd)

Đorđe Ilić

 

Pohvala žirija: pesma kantautorke Sonje Agate Bišćan (Zagreb)

Literarna umetnost:

1. pesma „Zagađivačka ispovest“ autora Miloša Ristića (Kruševac)

Miloš Ristić

 

2. pesma „Ale pepela“ autora Dalibora Drekića (Borča)

Dalibor Drekić

 

3. kratka priča „Tajna“ autorke Ivane Nešić (Beograd)

Ivana Nešić

 

Pohvala žirija: pesma autorke Filipe Huljev (Beograd)
i priča „Šta hoćeš?“ autora Dušana Arsenovića (Obrenovac)

 

Vizuelna umetnost:

1. crtež Vladimira Smiljanića (Beograd)

Vladimir Smiljanić

2. crtež Slavka Malog (Prokuplje)

Slavko Mali

 

3. crtež „Eko ljuska“ Milivoja Kostića – Koleta (Novi Sad)

Milivoj Kostić - Kole

 

Pohvala žirija: poster „Human Touch“ Mile Babić (Vrbas)

Mila Babić

 

Nagrađenim autorima i organizacijama koje su podržale konkurs („Balkan Music Box“, „Banbus“, „Master Blaster“ studio, NUA „Remont“, RO „Kornet“,  agencija za prevod i lekturu „Štrikla“, trupa „Ćoše“), priređena je turističko-pobednička tura po Obrenovcu i okolini gde su imali prilike da se iz prve ruke upoznaju sa realnim razlozima
ekološkog angažmana Udruženja “Šta hoćeš” i zašto je ova prigradska opština jedna od ekološki najosetljivijih tačaka regiona. Pored toga, umetnici su se bliže upoznali sa istorijskom, kulturnom i gastronomskom tradicijom ove varoši. Sa njima su razgovarali Tomislav Jeremić, istoričar i penzionisani političar, Milan Vukosavljević, predsednik Društva za zaštitu životne sredine „Grabovac-Obrenovac“, i Aleksandar Popović, književnik.

Razvejavanje pepela

Nakon pobedničko-turističke ture i alaske riblje čorbe, pristupilo se izvođenju radova i dodeli nagrada na splavu Tabako. Događaj je počeo nadahnutim performansom u izvođenju članica pozorišne trupe “Ćoše”. Nastupila su tri nagrađena benda polusatnim setovima, a između svirke dodeljene su nagrade u druge dve kategorije i pokazani i izvedeni radovi. Vizuelni i literarni stvaraoci dobili su odštampani letak sa svojim radom. Najbolja muzička grupa nagrađena je snimanjem jedne pesme u profesionalnom studiju. Svi nagrađeni autori dobiće video snimak svoga nastupa nakon postprodukcije, a uručene su im i knjige – izdanja RO „Kornet“, kao i majice kratkih rukava sa dizajnom Gradske opštine Obrenovac, koja je bila pokrovitelj konkursa „Planeta ART“.

Visok kvalitet pristiglih radova i učešće autora svih generacija jesu smislen krik za promenu načina razmišljanja o životnoj sredini. Ovaj događaj je pobudio nadu da taj krik ima ko i da ga čuje, kao i da će konkurs „Planeta ART“ postati tradicionalan.