Home [akcija] Zazvonilo za Evropu

Zazvonilo za Evropu

33
0

student1U organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, organizovan je seminar „Zvoni za Evropu“ za srednjoškolce u Sremskoj Mitrovici. Ovaj program neformalnog obrazovanja namenjen je učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola sa idejom da se edukuju o vrednostima koje se neguju u EU, zatim o njenoj strukturi i istoriji. Takođe, srednjoškolci su se upoznali sa prednostima i izazovima koji njihovu zemlju čekaju u procesu integracija. Posebna pažnja posvećena je mogućnostima koje se pružaju mladim ljudima u pogledu nastavka njihovog obrazovanja i unapređenja socijalnog života.

Inače, ovdašnji srednjoškolci pohađaju ovaj program od septembra 2010. godine. Prve godine projekat je finansirala nemačka Fondacija Fridrih Ebert, druge godine Grad Sremska Mitrovica, koji je izdvojio sredstva i za polaznike ovogodišnjeg programa. Program je koncipiran tako da se tokom devet nedelja po sat i po vremena polaznici edukuju kroz radionice i predavanja. Ove godine seminar „Zvoni za Evropu“ pohađalo je 20 mitrovačkih srednjoškolaca koje je primio i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

– Mladi predstavljaju važan faktor u funkcionisanju lokalne samouprave. Sama činjenica da su srednjoškolci uključeni u prihvatanje jednog sistema vrednosti u svetu, treba da bude satisfakcija za svaku lokalnu samoupravu. U celom kontekstu priče o EU, Sremska Mitrovica je ovih dana od Evropske komisije dobila zeleno svetlo za projekat izgradnje Evropskog omladinskog edukacionog centra, koji bi bio smešten u Ležimiru, a nadam se da ćemo njegovu realizaciju početi od jeseni – rekao je Nedimović i dodao da je ovo samo jedan od primera da se mogu ispoštovati evropske procedure i dobiti dodatna sredstva za grad.

U kontekstu evropske priče i edukacije mladih, Branislav Nedimović je rekao da ako među ovim mladim ljudima bude bar jedan koji će u budućnosti voditi Sremsku Mitrovicu biće zadovoljan što su bili deo procesa koji ih je pripremao. On kaže i da je Grad još pre nekoliko godina formirao posebnu Kancelariju za mlade koja se bavi problemima mlade populacije.

– Postoje i sredstva u gradskoj kasi oko dva miliona dinara koja se izdvajaju za rad udruženja, nevladine organizacije koje su u vezi sa omladinskom politikom, a to je vid naše podrške. Prilagođavanje sistema obrazovanja savremenim tokovima je ono što je po meni izuzetno važno, kako bi ovi mladi ljudi našli posao. Ako sve te stvari uspemo da uvežemo, a radimo intenzivno na tome, onda smo napravili dobar posao – kaže Branislav Nedimović.

Nova saznanja

Vojislav Stanković, učenik trećeg razreda gimnazije kaže da je na seminar došao da bi naučio nešto novo o EU. Saznali smo mnogo toga o prednostima priključivanja EU. Filip Mahojevski iz trećeg razreda Ekonomske škole smatra da je program bio interesantan i da je naučio mnogo toga o EU. – Predavanja nisu bila monotona i zadovoljan sam što sam štošta saznao o Evropi.

Izvor: Danas