Home [njuz] Studenti privatnih fakulteta mogli bi, ako Strategija visokog obrazovanja bude usvojena, da...

Studenti privatnih fakulteta mogli bi, ako Strategija visokog obrazovanja bude usvojena, da dobiju pravo na dom, menzu, kredite i druge beneficije

55
0

lova55O ovom problemu predstavnici Studentskog parlamenta obavestili su dekane i rektora, članove Senata Univerziteta u Beogradu.

“Jedino što neće moći da dobiju kolege sa privatnih fakulteta su budžetske studije, ali sve ostale pogodnosti, koje dotira država, predviđene su radnom verzijom ovog dokumenta”, kaže Miloš Zeljković, potpredsednik Studentskog parlamenta.

On dodaje da se slična stvar već se dogodila u Crnoj Gori. Studenti su komentarisali i da nemaju ništa protiv da se sa kolegama izjednače ako će se takmičiti znanjem, ali ne da nešto što je država gradila, poput domova, ili što dotira, kao što su smeštaj i hrana, treba da se stavi na raspolaganje privatnim, profitnim institucijama.

Da je Strategija visokog obrazovanja pisana netransparentno u sredu je naglasio i prof. dr Božidar Cerović, predsednik Veća grupacije društveno-humanističkih nauka. On je zatražio od Senata da insistira na širokoj javnoj raspravi o strategiji, na svim univerzitetima, pre nego što ode na usvajanje.

Za Strategiju obrazovanja u celosti, koja treba da bude usvojena, pomoćnik ministra prosvete prof. dr Slobodan Jauković je rekao da je pisana ”inženjerski”, tako da se upravljanje obrazovanjem objašnjava kao upravljanje nuklearnom centralom ili avionom.

Konferencija univerziteta Srbije podržala je zahtev studenata da 48 bodova bude dovoljno za studiranje na budžetu.