Home [zabavnik] 100 datuma koji su promenili rock istoriju

100 datuma koji su promenili rock istoriju

59
0

gitara.jpegU ambicioznom i zabavnom izboru Blendera „100 datuma koji su promenili muziku“, na prvom mestu nalazi se gostovanje Beatlesa u emisiji Eda Sullivana 9. februara 1964. godine.U komentaru, između ostalog, stoji da su The Beatles zahvaljujući tom nastupu promenili percepciju rock muzike u Americi. Svaki od tri miliona gledalaca koji su te večeri gledali kako Beatlesi pričaju i izvode All My Loving, She Loves You i Till There Was You osetio je ’ili nadu ili pretnju’“.
Na drugom mestu je opisana revolucija koja se dogodila 11. avgusta 1973, kada je u Bronksu 18-godišnji Jamajčanin Kool DJ Herc (na slici) počeo da vraća jednu instrumentalnu sekvencu beskonačno na početak i da preko toga repuje nadimke svojih drugara u mikrofon. Tako je nastao hip hop.
Treći na listi je 1. jun 1999. – dan kad je lansiran Napster i muzika postala besplatna.
Dalje su tu datumi kupovine sačmarice kojom se ubio Kurt Cobain, početak prikazivanja MTV-ja, dan kad je Dr. Dre čuo Eminema, kad je MTV prikazao spot Billie Jean, kad je Bob Dylan napustio Minesotu, kad je Keith Richards napisao rif (I Can't Get No) Satisfaction, a deseta na listi je noć kad je otvorena njujorška diskoteka Studio 54.
U gornjem delu tabele, rame uz rame, stoje priznanje biseksualnosti Ziggyja Sturdusta listu Melody Maker 22. januara 1972, te Ozzy Osborne koji je odgrizao glavu živog slepog miša na nastupu u Ajovi 20. januara 1982.