Home [njuz] Ko zapošljava u Srbiji?

Ko zapošljava u Srbiji?

58
0

mladi20Iako je teško zadržati posao, a kamoli zaposliti nove radnike, pojedini strani investitori, ipak, angažuju nove. Oko 900 radnika trebalo bi sledeće godine da dobije posao u “Benetonu” u Nišu, a u Kragujevcu, konkurs za nove radnike raspisao je i “Fijat”.

Broj onih koji ostaju bez posla i dalje je veći od broja onih koji nađu novi posao. Kriza je učinila svoje i posao je teško zadržati, a kamoli zaposliti nove radnike. Ipak, pojedine kompanije angažuju nove radnike, a to su pre svih, strani investitori.

Prema najavama, 900 radnika dobiće posao u “Benetonu” u Nišu iduće godine. Nešto severnije, u Kragujevcu, konkurs za nove radnike, inženjere i tehničare, raspisao je i “Fijat”. Za stručnjake, nova radna mesta u tim oblastima nisu slučajna, jer je reč o novim investicijama.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković kaže da sve kompanije koje su napravile neke grinfild investicije ili opšte investicije moraju da zapošljavaju radnike radi svog proizvodnog procesa.

Posla ima i za visokoobrazovane, najnovija je vest iz američke kompanije “Sajtel”, koja je u Beogradu otvorila uslužni kol-centar i potrebni su im radnici koji odlično znaju strane jezike.

Predsednik Američke privredne komore Miloš Đurković kaže da, pored radnih mesta u proizvodnji, mogućnosti za zapošljavanje imaju i oni koji se bave uslugama.

“Nadam se da ćemo u budućnosti imati puno kompanija koje će otvarati kol-centre, a jednog dana i razvojne centre u Srbiji”, naveo je Đurković.

I u Službi za zapošljavanje potvrđuju da pojedinačno najviše zapošljavaju strani investitori, ali navode da se najviše radnih mesta otvori u malim i srednjim preduzećima, jer je njih i najviše.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović kaže da očekuju da će dva sektora biti ključna kada je reč o otvaranju novih radnih mesta, a to su, pre svega, prerađivačka industrija i građevinski sektor.

Ponudu poslova oslikavaju i sajtovi za zapošljavanje, na kojima se mesečno oglasi više od 500 poslodavaca.

“Radna mesta najčešće nude velike kompanije, a među njima na prvom mestu su distributerski i trgovinski lanci, a posao se može pronaći i u kompanijama za informacione tehnologije koje traže visokoobrazovane stručnjake. Posla ima i u oblasti finansija, bankarstva, osiguranja i administracije”, ističe Elena Erdeljanović iz Infostuda.

Svake sezone, posla ima u građevini i poljoprivredi, a nedostaju varioci. Stručnjaci upozoravaju na to da bi posla bilo više kada bi se obrazovanje uskladilo s potrebama tržišta.

Izvor: RTS