Home [njuz] NAJPOPULARNIJE UMETNICE MEĐU MLADIMA

NAJPOPULARNIJE UMETNICE MEĐU MLADIMA

60
0

vesti5Kao jedna od akcija u okviru projekta “Femix – Mreža ženskog stvaralaštva”, krajem oktobra sprovedeno je istraživanje na uzorku od 350 beogradskih srednjoškolaca oba pola o poznatim ženama iz sfere umetnosti.

Kratka anketa, podeljena u devet srednjih škola i gimnazija u Beogradu, imala je za cilj da ispita koliko su mladi upoznati sa delatnošću deset istaknutih umetnica sa našeg područja, po kojima nose imena gradske ulice. Ispitanici su takođe imali zadatak da navedu bar jednu domaću umetnicu za koju smatraju da zaslužuje ulicu u Beogradu.

Prema rezultatima istraživanja, ime Nadežde Petrović je najveći broj mladih ispravno povezao s njenim zanimanjem slikarke (88,3%), a više od pola ispitanika (52,3%) prepoznalo je i Milenu Pavlović Barili kao predstavnicu ove umetničke oblasti. Nešto manjem broju mladih poznate su glumica Žanka Stokić (37,1%) i pesnikinja Milica Stojadinović Srpkinja (29,7%), dok je manje od jedne desetine ispitanika identifikovalo Betu Vukanović kao slikarku.

Što se tiče umetnica kojima bi vredelo dodeliti neku beogradsku ulicu, najveći broj ispitanika opredelio se za književnicu Desanku Maksimović, slikarku Olju Ivanjicki i glumicu Jelisavetu Seku Sablić. Osim njih, među najpopularnijim predlozima beogradskih srednjoškolaca nalaze se još i Sonja Savić, Margita Stefanović, Isidora Bjelica, kao i glumačke dive starije generacije – Olivera Marković i Mira Banjac.

Rezultate istraživanja možete ogledati ovde.

Projekat “Femix – Mreža ženskog stvaralaštva” realizuje omladinska organizacija Klub OPA “Omladina pokreće akciju”, a finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.