Home [njuz] Od 650.000 nezaposlenih, 202.000 mladi

Od 650.000 nezaposlenih, 202.000 mladi

41
0

foto3U Srbiji ima oko 650.000 nezaposlenih, među kojima 202.000 mladih, a trenutna stopa nezaposlenosti iznosi 22 odsto, rekao je danas direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović.

Navedeni podaci su rezultat poslednje sprovedene ankete o radnoj snazi, kazao je Jovanović i dodao da trenutna stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosi 22 odsto.

“Prema prognozama eksperata koje je angažovala EU, očekuje se da će u Srbiji doći do poboljšanja na tržištu rada i smanjenja broja nezaposlenih”, rekao je Jovanović novinarima nakon otvaranja Sajma poslova za studente u zgradi tehničkih fakulteta u Beogradu.

On je rekao da najveći problem predstavlja to što Srbija ima veliki broj nezaposlenih mladih ljudi, oko 202.000, starosti do 30 godina. Među njima, čak 20.000 ima fakultetsku diplomu.

Sajmovi zapošljavanja su odlična prilika za mlade ljude, rekao je Jovanović i dodao da teorijsko znanje sa fakulteta više ne igra ključnu ulogu u zapošljavanju, već da akademci moraju da imaju odgovarajuća praktična znanja.

Jovanović je podsetio da je ovogodišnji budžet za aktivne mere zapošljavanja bio oko šest milijardi dinara, ističući da budžet za zapošljavanje naredne godine još uvek nije definisan.

Jedna od dobrih mera je, kako je kazao, nedavno usvojena Uredba o podsticanju zapošljavanja, zahvaljujući kojoj je povećan broj prijavljenih radnika.

Zahvaljujući toj meri sada ima 7.000 novoprijavljenih radnika, rekao je on.

Sajam poslova za studente tehničko – tehnoloških fakulteta “Job Fair – Kreiraj svoju budućnost”, na kome će se predstaviti 40 kompanija, trajaće do sutra, a studenti će imati priliku da kroz razgovor s predstavnicima kompanija “Majkrosoft”, “Fiat automobili Srbija”, “Erikson”, “Telenor” i “Vip”, saznaju više o ponudi poslova i praksi.

Novina na ovogodišnjem “Džob feru” je elektronska baza biografija, u kojoj studenti mogu da ostave lične i profesionalne podatke.

Sajam poslova, sedmu godinu za redom, organizuju evropska udruženja studenata tehnike i elektrotehnike (BEST i EESTEC), uz podršku Ministarstva omladine i sporta, NSZ, univerziteta i fakulteta u Srbiji.

Izvor: Tanjug