Home [ savetovalište za mlade ] Moj decko je zavisan od gledanja u žene

Moj decko je zavisan od gledanja u žene

74
0

pitanje:
Poštovani, zanima me Vaš odgovor na sledeće: Naime, imam 30 godina i dečka (27) sa kojim sam u vezi tri meseca i planiramo i brak sledeće godine, ali primećujem veoma čudno ponašanje kod njega.

On je zavisan od gledanja u žene, s’ tim što to gledanje nije klasično muško odmeravanje već neka vrsta zavisnosti i potrebe. U tim trenucima on u bukvalnom smislu zapostavi svet oko sebe i fokusira se i na najsitnije detalje ženske osobe. Pogled mu se u sekundi izmeni i tada je u svom svetu i ne može da se kontroliše. Zanima me takođe da li postoji neki stručan naziv za ovakvu vrstu zavisnosti i naravno da li i na koji način mogu da mu pomognem. Unapred hvala.

 

odgovor:
Poštovana Marina, prvo mislim da je preuranjena tvoja odluka da se venčaš sa momkom sa kojim si u vezi 3 meseca. Mislim da je potrebno malo više zajedničkog iskustva, međusobnog upoznavanja, nekih “test situacija” pa da se donese jedna takva dalekosežna odluka. Ponašanje tvog dečka koje opisuješ, bi se na osnovu tvog pisma, pre svrstalo u tzv. “prisilne poremećaje” nego u “zavisnosti”. Pre bavljenja pitanjem da li i kako ti možeš da mu pomogneš, mislim da ide važnije pitanje: Kome je ovde potrebna pomoć? Tebi ili njemu? Uzmimo da je tvoj dečko svestan te svoje unutrašnje prisile da kad prolazi pored ženske osobe gleda u nju, u neke detalje njenog spoljnjeg izgleda i sl., da tvoj dečko to ne želi ali da oseća snažnu unutrašnju prinudu da to čini i da toj prinudi pokušava da se odupre ali da u tome ne uspeva. Da se stidi ove svoje unutrašnje prisile, da ga to pomalo rastužuje, da se po malo oseća krivim i dr. I da želi da sve to promeni, da se toga oslobodi ali ne uspeva, i da zbog svega toga odluči da zatraži stručnu pomoć. U tom slučaju, on stručnu pomoć može potražiti i dobiti, najbolje kod nekog privatnog psihoterapeuta, ali takođe može je zatražiti i u Domu Zdravlja u mestu u kome živite kao i u nekoj specijalizovanoj psihijatrijskoj klinici odnosno centru za zaštitu mentalnog zdravlja. Ovakvih ustanova ima u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu. Ako ste u Beogradu ili Novom Sadu, u tim mestima ima i besplatnih psiholoških savetovališta za mlade, poput onog u Domu Omladine u Beogradu i sl. Znači, to je za varijantu da to sve tvoj dečko doživljava kao svoj problem koji želi da reši. Ako on to ne doživljava kao svoj problem, ali zato ti to doživljavaš kao tvoj problem, ili pak kao vaš zajednički, partnerski problem, rešenje takođe postoji, a ono je u tome da se zajedno javite takođe nekom privatnom psihoterapeutu ili pak besplatnom savetovalištu za mlade, ili pak ako ste u Novom Sadu ili Beogradu, Savetovalištu za bračnu i porodičnu problematiku koja postoje u ovim mestima. I isto, ako ti doživljavaš da je ova sklonost tvog dečka nešto sa čime se ti ne miriš i što tebi smeta, a da pri tom on to ne doživljava kao problem i ne želi da zatraži pomoć bilo sam bilo zajedno sa tobom, onda to postaje činjenica u odnosu na koju ćeš se ti lično odrediti i zauzeti prema njoj svoj stav i shodno njemu se ponašati. Srdačni pozdravi, Jovan Ratković.