Home [akcija] Strani studenti u Nemačkoj

Strani studenti u Nemačkoj

35
0

student3Strani studenti često dođu u Nemačku ne znajući skoro ništa o fakultetu koji su upisali. Za mnoge je početak studija velika promena: učenje na stranom jeziku, plus daleko od kuće. Kako organizovati studije u Nemačkoj?

Univerzitet u Hamburgu: na crvenim vratima visi cedulja na kojoj piše „Usmeni ispit – ne uznemiravaj“. U učionici profesorka Tanja Kupiš drži ispit iz italijanskog jezika. Kupiš je pre tri godine počela da radi kao profesorka romanistike na Hamburškom univerzitetu. Njena vrata su uvek otvorena za studente, mnogi joj šalju mejlove, dnevno ponekad više od 100, na koje ona naravno ne uspe uvek da odgovori.

Damares Cimerman je u Brazilu studirala ekonomiju. Za nju je nemački način odnosa između studenata i profesora značio veliku pomenu.

„U Brazilu sam studirala na jednom privatnom univerzitetu, tamo su profesori mnogo više brinuli o studentima. Stalno su nam govorili gde možemo da pozajmimo knjige ili da nešto fotokopiramo. Univerzitet nije bio velik, ali bilo je ipak drugačije.“

Strani studenti u Nemačkoj imaju veću potrebu za konsultacijama

Tomas Eger, direktor „Pravnog i Ekonomoskog Instituta“ u Hamburgu može to da potvrdi. Na ovom fakultetu ima studenata iz 33 različitih država.

„Upadljivo je da studenti iz Indije i Izraela na primer, stalno raspravljaju, diskutuju, prvo ništa ne veruju i ispituju. Sa druge strane, tipičan Kinez je vrlo vredan i  manje raspravlja tokom predavanja. Znatna razlika između studenata je iskustvo sa seminarskim radovima.“

U Nemačkoj se na svakom smeru univerziteta pišu seminarski radovi, kao domaći zadatak. Na Pravnom i Ekonomskom Fakultetu ima samo oko 100 studenata, atmosfera je vrlo prijateljska. Ovaj master program je u Hamburgu izuzetak, ekskluzivna briga profesora se i skupo plaća. Jedan semestar za evropske studente košta 4500 evra, a za ostale skoro duplo više, 8500 evra.

Kursevi za organizovanje vremena

Ester Kaufman studentima nudi kurseve na kojima oni uče da sebi organizuju vreme i maksimalno iskoriste dan. Za mnoge strane studente problem je nemački jezik.

„Na početku sam u glavnom učila kod kuće. Prvo sam sve teme koje nam je pofesor davao, prevodila na portugalski. Onda sam na portugalskom malo istraživala po internetu i učila. Međutim, sad sam prestala sa tim jer su ispiti i onako na nemačkom.“

Studenti imaju dosta ispita, ceo semestar se uči pod pritiskom. Damares, studentkinja iz Brazila, smatra da profesori u Hamburgu mnogo zahtevaju. Zbog toga uglavnom uči sa drugaricama, tako im je lakše. Bilo je već padanja na ispitima. Tada je čak razmišljala da odustane od studiranja. To nije retkost. Naprotiv, polovina stranih studenata prekine studije u Nemačkoj.

Brazilki Damares to više ne može da se desi, već je predala diplomski rad.

„Konačno sam na raspustu, mogu da uživam u suncu i da idem na jezero po ceo dan. Ne moram stalno da žurim kući da bi učila. Posle dve godine se prvi put opuštam – divan osećaj.“

Izvor: DW