Home [ knjige/tribine ] Medjunarodni simpozijum “Secanje grada…”

Medjunarodni simpozijum “Secanje grada…”

52
0

rapU ponedeljak, 12. septembra i utorak, 13. septembra 2011. s početkom u 10h, u Galeriji ARTGET Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6) održaće se:   MEĐUNARODNI SIMPOZIJUM  SEĆANJE GRADA  – Politike i prakse uključivanja i očuvanja sećanja u razvoju grada 

Osnovni cilj simpozijuma je da ukaže na značaj istraživanja i beleženja usmene istorije, očuvanja i komuniciranja mesta sećanja, materijalnog i nematerijalnog nasleđa, kao i da doprinese podsticanju svih društvenih aktera na preuzimanje aktivnije uloge u očuvanju sećanja. 

Simpozijum okuplja istaknute stručnjake iz različitih oblasti, iz zemlje i inostranstva, među kojima su kulturolozi, politikolozi, istoričari i istoričari umetnosti, geografi, umetnici, arhitekte, i aktivisti (prof. dr Milena Dragićević-Šešić, dr Ljiljana Radonić, dr Olga Manojlović Pintar, dr Aleksandar Ignjatović, umetnica/aktivistkinja Rena Raedle, mr Aleksandra Fulgosi, prof. dr Bertrand Levy, dr Katharina Blaas-Pratscher, umetnica Dušica Dražić, dr Zoran Erić, istoričar Nenad Žarković, arhitekta Mustafa Musić, vajar Mrđan Bajić, umetnik Milorad Mladenović). 

Na ovaj način simpozijum otvara prostor za razmatranje različitih aspekata sećanja, kao što su uloga sećanja u revitalizaciji kulturnog nasleđa i značaj oživljavanja i očuvanja kolektivnog sećanja za urbanu i socijalnu regeneraciju grada i uključivanje građana u ove procese. Simpozijum se takođe bavi identifikovanjem ciljeva javnih kulturnih politika, relevantnih institucija i različitih aktera u stvaranju uslova za uključivanje i očuvanje sećanja u razvoju grada.  

Simpozijum je otvoren za najširu javnost.  

Program simpozijuma se nalazi u prilogu.  

Međunarodni simpozijum je deo projekta SEĆANJE GRADA koji realizuju Kulturklammer i Brunch u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda. 

Više o projektu na http://www.kulturklammer.org/view/158  

Podrška realizaciji projekta: Austrijski kulturni forum Beograd | ERSTE Stiftung | Fond za otvoreno društvo | GO Vračar | Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije | The Swiss Arts Council Pro Helvetia