Home [treninzi] Provedi dan kao sistem administrator

Provedi dan kao sistem administrator

258
0

mladi8Sistem administrator je osoba zadužena za razvoj i održavanje informacionih sistema i mreže. Opis posla sistem administratora je veoma opširan i dosta varira od organizacije do organizacije. Oni su obično zaduženi za planiranje, instaliranje i održavanje servera, uvođenje i integraciju novih tehnologija u postojeće okruženje, pronalaženje potencijalnih problema u informacionim sistemima i njihovo rešavanje.

Za razliku od mnogih drugih zanimanja, ne postoji jedan zacrtani put kojim se postaje sistem administrator. Jedan od ključnih problema u formalnom obrazovanju sistem administratora je taj što se industrija i tehnologije menjaju brzinom svetlosti, pa se ponekad desi da neka tehnologija zastari i nestane pre nego što neki profesor stigne da objavi knjigu o njoj. Zbog toga su važnije neke veštine neophodne za obavljanje ovog posla, pre svega, sposobnost samoobrazovanja i praćenja savremenih tehnoloških tokova, kao i brzo i pametno rešavanje problema.

Posao sistem administratora nije programiranje, ali nije neobično da im to ulazi u opis posla. Ipak, sistem administrator mora da razume način na koji radi neki softver kako bi ga najadekvatnije primenio i lako otklonio eventualne probleme, pa zato obično znaju po nekoliko programskih jezika koji se koriste za scripting i automatizaciju rutinskih poslova. Sad nešto važno – sistem administrator i tehnička podrška nisu jedno isto. Osnovna razlika između njih je u tome što se sistem administrator ne bavi klijentskim već serverskim mašinama. Ipak mnoge organizacije, posebno manje, često ova dva zanimanja spajaju.

Mnogi sistem administartori imaju diplomu iz kompjuterskih nauka, IT-ja, inženjerstva i inženjerskog menadžmenta. U našoj zemlji postoji više fakulteta za obrazovanje za poziciju sistem administratora: Matematički fakultet, ETF, FON i više privatnih: Fakultet informacionih tehnologija, Fakultet za kompjuterske nauke Megatrenda itd. Radno mesto sistem administratora uglavnom podrazumeva završen fakultet. Ipak, zbog nedostatka kadrova na tržištu rada, nije neuobičajeno raditi bez diplome ali uz pokazano adekvatno znanje.

Sistem administratori rade u svim organizacijama koje imaju potrebe i koriste informacione sisteme: banke, obrazovne ustanove, najraznovrsnija privatna preduzeća, telekomunikacione kompanije, bezbednosne organizacije, javna uprava i skoro sve ostalo što može da nam padne na pamet.

 Formular mozes pronaci ovde.

Izvor: Mingl