Home [njuz] U toku obnova studentskih domova

U toku obnova studentskih domova

59
0

mjuza33Veliko pospremanje akademskih domova trajaće do oktobra. – Stanare će dočekati novi krovovi, stolarija i komforna kupatila, a biće moderniji i restorani u kojima se hrane

Služba za investicije i održavanje Studentskog centra Beograd ima posla preko glave, jer u toku je održavanje 27 zgrada na 165.000 kvadrata u kojima žive studenti. Radnici do 1. oktobra, kada se visokoškolci vraćaju u domove, treba da zamene i srede sve što je potrebno u domovima ali i u njihovih 14 restorana u kojima se dnevno spremi oko 25.000 obroka.

– Popravljamo oštećenja na pločicama, vratima, zidovima, krevetima… Uređujemo zgrade i krečimo da sve bude potaman za oko 10.000 studenata koji će živeti u njima. Popravićemo krovove, sanitarne čvorove i zameniti stolariju. U sobama neće biti mnogo posla jer je trećina opremljena nameštajem koji je služio studentima na Univerzijadi 2009. godine. Veći deo posla biće urađen već početkom septembra, a planiramo da do oktobra sve bude gotovo – kaže Aleksandar Mihajlović, šef službe za investicije i održavanje u Studentskom centru.

Biće zamenjeni i poslednji drveni prozori koji su od pedesetih godina ostali u četvrtom bloku Studentskog grada. Radnici će srediti i krov na kotlarnici ovog doma, a ako bude trebalo, zameniće i nameštaj, sudopere i popraviti krevete u sobama.

U trećem bloku doma „Patris Lumumba” na Zvezdari radiće se termoizolacija fasade, ali će se u majstorskim rukama naći i njegovi blokovi četiri, pet i šest. Uveliko se šminkaju i domovi „4. april” na Voždovcu, „Rifat Burdžović” na Zvezdari, „Košutnjak”, „Slobodan Penezić”…

Mihajlović navodi da će pokušati da srede i drugu stranu doma „Kralj Aleksandar Prvi” (nekadašnji „Lola”) koji gleda na Ulicu kraljice Marije. Deo zgrade ka Bulevaru kralja Aleksandra urađen je kada je rekonstruisana ova saobraćajnica, ali je drugi deo netaknut.

Osim održavanja „studentskih kuća”, radnici se, zahvaljujući Ministarstvu prosvete i nauke, spremaju i za kompletnu rekonstrukciju i dogradnju „Mike Mitrovića” na Voždovcu i drugog bloka „Patrisa Lumumbe” na Zvezdari koji je prazan već 13 godina.

– Sa rekonstrukcijom ovog dela „Patrisa” startujemo krajem avgusta, a planirano je da završimo krajem juna sledeće godine. Nadzidaćemo sprat, rekonstruisaćemo njegov restoran, a u zgradi osim golih zidova sve ćemo renovirati. Kupatila će, umesto na jednom spratu, postojati u svakoj sobi. Sledeće školske godine ovde će se, posle mnogo vremena, useliti oko 200 studenata – objašnjava Mihajlović.

Dom „Mika Mitrović” sagrađen je pre 54 godine i tada je bio namenjen penzionerima, što se nikada nije dogodilo jer su se uselili studenti sa posebnim potrebama. U njemu ima 160 mesta, ali nema liftova i rampi za invalide, što će nadoknaditi rekonstrukcija. Dom će posle obnove i nadogradnje, koja treba da otpočne na jesen i potraje oko šest meseci, u potpunosti biti prilagođen studentima sa posebnim potrebama, ali će najverovatnije, kaže Mihajlović, ugostiti i druge akademce.

———————————————-

Kuća za studente

Umni ljudi Srbije u vreme kneza Miloša Obrenovića brinuli su o vrednim i nadarenim studentima, pogotovu onim siromašnim, što se posebno videlo u inicijativi da se za njih sagradi dom. Začetnike ove ideje nasleđivale su generacije boraca za zidanje „kuće za studente” koji su dobili bitku 27. januara 1926. godine, na dan Svetog Save, kada je kralj Aleksandar Karađorđević pismom obavestio rektora Beogradskog univerziteta da je voljan da izgradi zdanje.

———————————————-

° 1928. – 1. aprila otvoren je prvi dom na uglu ulica Kralja Aleksandra i Kraljice Marije u koji se uselilo 490 studenata iz svih krajeva Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca

° 1936. – dom za devojke „Kraljica Marija”, sadašnja „Vera Blagojević”.

°1948. – „Rifat Burdžović”

°1950. – „Studentski grad”

°1957. – „Mika Mitrović”

°1961. – „Patris Lumumba” i „Košutnjak”

°1964. – Dom za akademce „Slobodan Penezić”

°1965. – „4. april”

° 1978. – „Karaburma”

Izvor: Politika