Home [ savetovalište za mlade ] Moj otac je alkoholicar od kad znam za sebe

Moj otac je alkoholicar od kad znam za sebe

125
0

pitanje:
Postovani. Moj otac je alkoholicar od kad znam za sebe on pije..stvari u poslednej vreme kulminiraju i on sve vise i vise pije.Laze porodicu i ko zna sta sve radi,ostale stvari ja ne mogu znati jel on jednostavno o nicemu ne zeli da prica.

I Molimo ga da ostavi alkohol ali on je vec u okorelom stadijumu alkoholizma.Ovo vec utice na psihicke probleme i moje majke koja brine o bratu koji boluje od autizma.Ja imam tek 20 godina i na meni je veliko breme,radim u firmi radim i posle posla.Da bi izdrzavao porodicu.Jer novac od oceve plate niko ne vidi niti zna gde on ide.Govorili smo mu da ide na lecenje ali on kaze da nece na lecenje da ce ostaviti i onda ostavi 2 dana..a treci dan opet sve isto.Neznam vise sta da radim.MOLIM ZA POMOC

odgovor:

Poštovani Ivane, čitajući tvoje pismo, jasno mi je da patiš, i da veoma brineš za oca, majku i porodicu u celini. Kao što si to i sam iz svog iskustva zaključio, ti ne možeš da privoliš oca da ode na lečenje. I to je potpuno uobičajeno u porodicama u kojima otac neumereno pije. To bi možda mogla da uradi tvoja majka, i to tako što bi mu postavila uslov – lečenje ili razvod. Tu bi bilo veoma važno da u slučaju da se tvoja majka opredeli za ovakav (često efikasan) metod motivisanja svog supruga na lečenje od neumerenog pijenja alkohola, tvoja majka bude zaista spremna na razvod u slučaju da otac odbije lečenje. Istovremeno, bilo bi veoma važno da tvoja majka bude spremna, da u slučaju očevog pristanka na lečenje, bude (ona) uključena u njegovo lečenje kao saradnik u lečenju. Bez toga, veoma je teško zamisliti da se tvoj otac stvarno izleči od neumerenog pijenja alkohola. Ti bi mogao da u ovom pravcu razgovaraš sa svojom majkom, a mogli biste tvoja majka i ti da odete na razgovor kod nekog psihijatra, recimo u Domu Zdravlja u vašem mestu, ili još bolje u neku specijalizovanu bolnicu za lečenje alkoholizma, kakve postoje u Novom Sadu, Vršcu, Kovinu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, verovatno i u nekim drugim mestima. Na tom razgovoru biste mogli da otvoreno, iskreno i bez ustezanja iznesete vaš problem (očevo pijenje i sve drugo što je sa time povezano na ovaj ili onaj način) i da zatražite i dobijete konkrenta uputstva kako i na koji način da tvog oca motivišete za lečenje. Ako je tvoj otac osim toga što pije i što ne daje novac za kuću, i nasilan prema bilo kome u porodici, onda je najbolje da pomoć zatražite (majka ili ti) u Centru za socijalni rad vašeg mesta. Pa i ako nije otvoreno nasilan, mislim da vredi pokušati sa prijavom Centru za socijalni rad, s obzirom na to da, kako sam razumeo, vas troje veoma patite zbog njegovog ponašanja, a tu je i brat čije posebne potrebe zahtevaju i posebnu negu, mir i stabilnost porodičnog doma, tako da bi se očevo neumereno pijenje (možda) moglo shvatiti i kao vid nasilja u odnosu na sina sa autizmom. U koliko sve to ne bude dalo rezultat, bilo da tvoja majka odbije da se konsultuje sa psihijatrima ili da odbije da primeni instrukcije koje joj budu dali, ili pak da cela stvar propadne iz bilo kog razloga, imislim da će u tom slučaju za tebe najmudrije biti da odustaneš od daljih pokušavanja da motivišeš oca na lečenje, već da se okreneš svojoj budućnosti i da spasavaš sebe (uz pomaganje bratu) ako već situacija bude takva, da tvoja majka i otac ne dozvoljavaju da im ti pomogneš. Znaj uvek da je čoveku nemoguće pomoći ukoliko on to ne dozvoljava. Veliki pozdrav, Jovan Ratković.