Home [njuz] Studenti kao profesori

Studenti kao profesori

52
0
work1Grad Beograd i „Građanske inicijative” realizovaće zajedno projekat opismenjavanja 70 odraslih Roma i Romkinja u pet naselja nastalih posle raseljavanja nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela”. Tim povodom danas su u Starom dvoru zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić i Miljenko Dereta, izvršni direktor ovog udruženja, potpisali Memorandum razumevanja o saradnji na projektu.

Građanske inicijative će u saradnji sa studentskim organizacijama putem javnog konkursa odabrati deset samofinansirajućih studenata koji će biti angažovani na opismenjavanju Roma, a zauzvrat grad Beograd će im obezbediti stipendije za plaćanje školarine na fakultetu na kom studiraju.

“Grad Beograd je uložio ogromne napore u poboljšanje uslova života raseljenih romskih porodica. Najviše je urađeno za najmlađe, za njihovo obrazovanje, ali za razliku od njih, veliki broj odraslih Roma nema čak ni osnovnu školu. Ne znaju da čitaju i pišu i ne umeju da popune formular, napišu pismo ili molbu. Ovo je konkretan primer uspešne saradnje gradske vlasti sa predstavnicima civilnog sektora na rešavanju jednog velikog problema. Oni će tokom letnjih meseci steći osnovnu veštinu pismenosti i ideja nam je da tu praksu nastavimo i tokom godine, što će direktno poboljšati njihov kvalitet života”, izjavio je Milan Krkobabić.

Časove čitanja i pisanja držaće studenti beogradskih fakulteta i to u društvenim centrima u okviru novoformiranih naselja, a zauzvrat grad Beograd će studentima obezbediti stipendije za plaćanje školarine. „Građanske inicijative su predložile ovaj oblik rada, koji predstavlja direktni angažman studenata na rešavanju jednog lokalnog beogradskog problema i njihovo upoznavanje sa problemima romske populacije u našem gradu. Naša organizacija će pružiti studentima neophodno obrazovanje i pripremu za taj rad i pratićemo da se projekat do kraja uspešno realizuje – rekao je Miljenko Dereta, izvršni direktor „Građanskih inicijativa”.

Inače, prema popisu iz 2002. godine 32,5 odsto Roma je bez škole ili sa manje od četiri razreda osnovne škole. Među nepismenima i neobrazovanima najviše je žena, zbog rane udaje i usmerenosti na vođenje domaćinstva.

Iz nehigijenskog naselja „Gazela” grad Beograd raselio je 109 porodica u pet novoformiranih naselja na teritoriji opština Čukarica, Rakovica, Barajevo, Surčin i Mladenovac. Porodice su dobile mobilne stambene jedinice opremljene novim nameštajem, šporetima, uljnim radijatorima, a sve troškove održavanja novoformiranih naselja, kao i struje i vode, snosi grad Beograd. Osim toga, 361 osoba dobila je sva lična dokumenta, a oko 30 osoba zaposleno je u gradskim javnim komunalnim preduzećima. Takođe, 11 porodica je dobilo socijalne stanove u Kamendinu.

Za sve školarce grad Beograd svake godine obezbeđuje garderobu i besplatne udžbenike, kao i autobus koji decu vozi do škole i vraća ih kući. U protekloj školskoj godini 97 učenika iz nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela” upisano je u redovne osnovne škole, specijalnu školu i Školu za osnovno obrazovanje odraslih na opštinama Barajevo, Rakovica, Čukarica, Surčin i Mladenovac. Ove godine u prvi razred krenuće 17 mališana.

Izvor: http://www.beograd.rs/