Home [ savetovalište za mlade ] Ne znam kako da poronađem profesiju kojom bih se bavila

Ne znam kako da poronađem profesiju kojom bih se bavila

56
0

pitanje:
Ne znam kako da poronađem profesiju kojom bih se bavila. Trenutno sam na FLU i dopada mi se,volim da crtam,slikam,mada kada se to od mene traži,ja sam lenja,mrzi me,i nikako samo tome da se posvetim…

Gledam uspehe svojih vršnjaka,i kako skoro svi znaju šta žele u životu a ja još ne znam ni za šta da se odlučim,dosta me stvari interesuje,ali ne mogu za jednu da se opredelim i njoj posvetim,tako da ama baš ništa ne radim .

odgovor:
Postovana Gordana, razumeo sam da studiras Fakultet likovnih umetnosti, koji volis, takodje imas siroka interesovanja i mogla bi sebe da vidis i u drugim (srodnim?) strukama. Istovremeno, kazes da imas otpor da na fakultetu radis po zadatku. A i kao da po malo zavidis svojim prijateljima koji su se opredelili i orijentisali prema odredjenim profesijama, dok ti za sada nisi dosla do svoje unutrasnje sazrele odluke za profesiju kojom bi se posveceno bavila i to na nacin da si sigurna da je to to, da je to tvoje autenticno opredeljenje u kome se ti osecas dobro, kao “svoja na svome”, tj. da znas da nisi pogresila i da te sve druge (srodne) oblasti manje interesuju. Neka moja razmisljanja idu u pravcu da ti prosto prihvatis cinjenicu da se prosto jos nije desilo da ti neko podrucje umetnosti potpuno legne. Drugo, mislim da FLU, kao i drugi umetnicki fakulteti, tipa FPU i sl., daju dosta siroko obrazovanje i vestine, koje svrsenom studentu omogucavaju da se sa uspehom profesionalno bavi i drugim, pobocnim oblastima koje recimo ne spadaju u samu srz smera koji je on studirao. Recimo, osoba koja je diplomirani scenograf, moze, ako joj to lezi i ako je to interesuje, da bude uspesan ikonopisac; svrseni student slikarstva moze, ako ima talenta i volje, da bude odlican profesionalni fotograf; ovi fakulteti daju odredjene mogucnosti i za bavljenje decom i mladima; i tako dalje, i slicno. Tako da, ti recimo mozes da nastavis da do kraja studiras zapoceti fakultet, a da u odredjenoj meri nastavis da razvijas i produbljujes i svoja druga interesovanja vezana za vise ili manje srodne umetnosti i vestine. Sto se tice otpora prema “nametnutim” zadacima, to je nesto sto se prosto podrazumeva u svakom studiranju. Malo je studenata koje sve interesuje na izabranoj studijskoj grupi, koji sve rade sa punom motivacijom. Dobar deo programa svih studija, se prosto odradjuje bez narocitog interesovanja, “na misice”, sa ciljem da se to brze preskoci da bi se onda sa punom voljom i motivacijom savladavalo ono sto studenta iskreno interesuje i zanima. Mislim da je to sve prosto sastavni deo svakog studiranja. Srdacni pozdravi, Jovan Ratkovic.