Home [njuz] Mladi izbegavaju skupe indekse

Mladi izbegavaju skupe indekse

32
0

nwt5

Privatni univerziteti u Beogradu u prvom roku popunili jedva polovinu kapaciteta. Očekuju da se prijave oni koji su ostali „ispod crte“ na državnim fakultetima 

Dok se na državnim univerzitetima vodi bitka za pola boda, na privatnim fakultetima i dalje ima mesta na pretek. Interesovanje je, kažu, veliko, ali tek očekuju da im se jave maturanti koji su ostali ”ispod crte” na državnim visokim školama.

Prema broju akreditovanih programa, predviđen je upis oko 20.000 studenata na osnovne akademske i strukovne studije.

Među državnim fakultetima ove godine potpuni je hit Bezbednost, što se odrazilo i na interesovanje za privatnu Akademiju za diplomatiju i bezbednost, koja je među rekorderima i po visini školarine – 4.600 evra košta godina. Skuplje od ovoga su, izgleda, samo studije filmske režije (primaju sedam studenata) na Akademiji umetnosti Alfa univerziteta.

Primamo 50 brucoša na osnovne studije, a mesta je ostalo još veoma malo – kaže dr Branko Krga, profesor na Akademiji za diplomatiju i bezbednost.

Na Megatrendu je 2.157 brucoša već položilo prijemni, a u petak test ima još 763 kandidata.

– Verujemo da ćemo popuniti svih 4.500 mesta – kaže prof. dr Mića Jovanović, rektor Megatrenda. – Kao i prethodnih godina, najveće interesovanje vlada za naš Fakultet za kulturu i medije, a gužva je i na Fakultetu za poslovne studije.

Godina studiranja na Megatrendu košta 1.500 evra, a duplo je skuplja na njihovom Fakultetu za umetnost i dizajn.

Na Beogradskoj bankarskoj akademiji godina košta 3.000 evra. Akreditovani su za 99 brucoša, a već ih se prijavilo više od 80.

Polovina kapaciteta popunjena je i na Pravnom fakultetu Univerziteta Union, gde je školarina 2.000 evra.

NAJSKUPLJI ZUBARI
Za pet godina studija na Stomatološkom fakultetu u Pančevu treba izdvojiti 20.000 evra, a ove godine primaju 50 studenata. Najjeftinije studije koštaju oko 1.000 evra za godinu.

Izvor: Novosti