Home [konkursi] konkurs za inovaciju u korišćenju novih medija na polju socijalnog aktivizma.

konkurs za inovaciju u korišćenju novih medija na polju socijalnog aktivizma.

26
0

mladi6Share Conference i Fondacija “The State of EXIT” sa zadovoljstvom pokreću konkurs za inovaciju u korišćenju novih medija na polju socijalnog aktivizma. Mi verujemo da u našem drustvu postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji prepoznaju moć novih medija u savremenom aktivizmu, koji na inovativan način koriste Internet, mobilne platforme i socijalne mreže u svrhu pozitivnih socijalnih promena.

Sve predloge sa kratkim opisom i web adresom projekta potrebno je poslati na award@shareconference.net do 1. jula 2011.

Share Conference i Fondacija “The State of EXIT” će najuspešniji projekat podržati novčanom nagradom od 1000 evra i nagradom “Share Award”. Žiri sastavljen od organizatora i predavača Share Konferencije kao i članova Fondacija “The State of EXIT” proglasiće pobednika do 5. jula, a nagrada “Share Award” će biti dodeljena na glavnoj bini EXIT Festivala.

U proteklih nekoliko godina svedoci smo Facebook revolucija, novih formi aktivista, hakera i blogera koji menjaju čitava državna uređenja, obaraju vlade i utiču na međunarodnu politiku.

U svetu u kome postoji veći broj mobilnih korisnika od broja ljudi koji imaju pristup struji ili tekućoj vodi, pitanje slobode pristupa informacijama, slobode izražavanja i pitanja novih formi prava i sloboda unutar tog novog prostora predstavljaju goruće teme savremenog društva. Sa druge strane, činjenica da je tehnologija pomerila fokus sa centralizovanog medija koji kontrolišu država ili kompanije na pojedinca, omogućivši da svaka osoba postane medij za sebe, dovela je do toga da je savremeni aktivizam poprimio sasvim novi oblik.

21. vek nam je doneo radikalnu promenu na polju medija i tehnologije. 2 milijarde Internet korisnika, 1.2 milijarde računara, 1.3 milijarde mobilnih telefona su nova teritorija i u isto vreme nova alatka aktivizma. Promena od centralizovanog ka decentralizovanom sistemu informisanja i pristupu informacija radikalno je promenila medijsku sferu i time izvršila i promenu u našim svakodnevnim životima.

Prva «Share» konferencija, održana je u Beogradu od 7. do 9. aprila. Okupila je preko 80 govornika iz sfere internet i društvenog aktivizma ali i priznatih muzičara iz zemlje i inostranstva.

Konferencija je bila podeljena u dve celine: Share by day, u okviru koje su prezentacije držali predstavnici Google-a, MIT-a, blogerskog tima Baraka Obame, i mnogi drugi stručnjaci, dok je Share by Night with Tuborg održan u 7 beogradskih klubova gde su posetioci mogli uživati u kvalitetnom muzičkom programu čiji su headlineri bili: Tricky, Does It Offend You, Yeah, Beardyman, Jimmy Edgar, Josh Wink i mnogi drugi.