Home [njuz] Jutro će promeniti sve?

Jutro će promeniti sve?

259
0

 Početkom februara u prodavnicama se, u izdanju PGP RTS, našlo izdanje "Jutro će promeniti sve? Nova srpska scena". "Jutro će promeniti sve?" je kompilacija na kojoj se nalazi 17 pesama 16 bendova iz različitih krajeva Srbije, koju su sastavili radio emisija "Pop Depresija", nedavno ugašena radio stanica "DJ Radio 949" i web sajt "Popboks".

Ovaj album predstavlja jedan subjektivan pogled na aktuelnu muzičku scenu u Srbiji i više je dokument trenutne situacije, nego "the best of" izbor bendova i pesama koje još nisu zvanično objavljene. Trudili smo se da ne robujemo žanrovskim i geografskim odrednicama i da u prvi plan stavimo samu muziku i pesmu. Na vama je da proceniti koliko smo u tome uspeli.

U novijoj diskografskoj istoriji ovakvo izdanje ne postoji u Srbiji. U ovom milenijumu nešto slično, ali ne toliko studiozno i sa grupama koje su većinom bile afirmisane, učinili su "Metropolis" – na izdanju "Metropolis 2002" i Beograund sa "Leopardovim repom" 2001. godine . U daljoj prošlosti, možda je po senzibilitetu najbliža kompilacija "Radio Utopia 1989-1994" koju je B92 objavio 1994. godine. Ako bi se još dalje išlo u istoriju, neizostavno bi se pojavila kao neki prvi i pravi "reper" i uzor kompilacija "ARA: Artistička radna akcija" (Jugoton), koja se pojavila davne 1981. godine. Možemo samo da maštamo da jednog dana "Jutro…" ima uticaj koji je "ARA" ostvarila na više generacija muzičara.

Na ovom izdanju zastupljeno je sedam grupa i solista iz Beograda, tri iz Pančeva, dva benda su iz Subotice i po jedan iz Bečeja, Bora, Vranja i Požege. Devet pesama je na srpskom jeziku, pet na engleskom, po jedna na francuskom i grčkom. "Jutro…" počinje Mintovim instrumentalom "Comin' Out Of Jail".

Najstarija pesma na kompilaciji snimljena je u avgustu 2004. godine – superstudio "unazad", a "Da da da" Pionira 10 originalno se pojavila na kompilaciji subotičkih grupa "Sever-severozapad 2: Laku noć deco" (Fokus, 2006). Na samostalnim (samizdat) izdanjima pesme sa kompilacije objavili su Mint, The Mothership Orchestra i Stuka. Goribor je "Čujem bluz" prvobitno objavio na albumu "Hoću kući", koji je izašao u Hrvatskoj tokom 2006. godine na etiketi "Slušaj najglasnije" Zdenka Franjića. Većina ostalih pesama snimljena je tokom 2006. godine, a poslednje su završene (u decembru 2006) pesme Endorfina, Nežnog Dalibora i Repetitora.