Home [njuz] Mladi bez zaštite zuba – ušteda ili arčenje budućnosti?

Mladi bez zaštite zuba – ušteda ili arčenje budućnosti?

50
0

student26Već pet i po godina studenti u Srbiji nemaju pravo na besplatnu stomatološku uslugu čime je, kako navode akademci, narušeno njihovo pravo na lečenje. Od 2006. godine, sve stomatološke usluge za mlade starije od 18 godina u Srbiji se naplaćuju, a studenti su posebno nezadovoljni.

 

No, dok je u Beogradu prikupljeno čak 14 hiljada potpisa kako bi se ispravila ova, kako tvrde nepravda, studenti u Novom Sadu, čini se, nisu ni obavešteni.

I stomatolozi, dakle, kažu da je primetno drastično urušavanje zdravlja zuba i usta kod studenata. Studenti se javljaju samo u krajnjoj nuždi jer nemaju da plate.

Još te 2006. godine tadašnje ministarstvo odredilo je minimalne i maksimalne cene stomatološke usluge, a većina studentskih ordinacija prinuđena je da se drži minimalnih, kako bi ispunili propisanu normu.

S druge strane, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, svaki deseti Novosađanin nema nijedan svoj zub, dok čak četvrtini stanovnika nedostaje više od deset.

Ordinacije stoje prazne, studenti se javljaju samo u krajnjoj nuždi jer nemaju da plate, a stomatolozi često vrše besplatne usluge i na svoju štetu.

Pa tako bolesni zubi dovode do mnogo težih oboljenja.

Nažalost u velikom broju slučajeva sve se završava vađenjem zuba.

Dok stomatolozi tvrde da je ušteda u fondu učinjena sprovođenjem ovog zakona minimalna u odnosu na dalekosežne posledice koje jedan ovakav zakon će imati na zdravlje zuba, a kasnije i na celokupnu zdravstvenu sliku.

Izvor: RTV